Solidaritet på Facebook: "jag är finlandssvensk"

"Jag är finlandssvensk!" Terho Puustinen, företagare från S:t Karins, visar solidaritet för finlandssvenskarna på Facebook. Bild: Skärmdump facebook

Finlandssvenskarna fick en egen solidaritets-hashtagg efter videon mot skolsvenskan. #jagärfinlandssvensk, skriver Terho Puustinen i ett inlägg som gillats av närmare tretusen personer.

"När vi nu redan har utropat oss till både berlinare och parisare på Facebook – varför inte också vara finlandssvenskar för att uttrycka solidaritet med dem vars mänskliga rättigheter en del nu försöker inskränka?"

Med de orden introducerade företagaren Terho Puustinen i går hashtaggarna #jagärfinlandssvensk och #olensuomenruotsalainen i ett Facebookinlägg. På kort tid fick inlägget stor spridning. Tusentals har gillat artikeln, över 900 personer har delat den och kommentarsfältet svämmar över av tack och hejarop från både finlandssvenskar och finskspråkiga.

I inlägget skriver Puustinen med anledning av Sannfinländarnas ungdomsförbunds video mot skolsvenskan, att det känns som att detta var droppen och att mobbningens tid är förbi. Det måste finnas bättre sätt att vårda sitt dåliga självförtroende på än att skrika grovheter till dem som har en annan hudfärg eller ett annat modersmål, tycker han.

"Ingen i detta land borde behöva fundera på om de vågar prata sitt eget språk på en allmän plats. INGEN. Och särskilt inte de människor som har byggt upp och försvarat detta land i snart tusen år tillsammans med tavastländare, savolaxare, österbottningar, karelare – och samer, inte att förglömma."

Enligt Puustinen är de finska stammarnas språk och dialekter en stor rikedom och han är stolt över Finlands tvåspråkighet och över hur språkpolitiken har förverkligats.

"Jag gillar finlandssvenskarnas munterhet och ler när jag stundvis hör dem släppa ur sig en flod av purfinska svordomar. Denna samexistens och växelverkan är en av de saker som gör Finland till Finland. Jag vet inte ens om samexistens är det rätta ordet. Vi lever ju tillsammans och om varandra, inte i egna block. Finlandssvenskarna är våra kolleger, vänner, själsfränder, släktingar, fruar och älskarinnor.

Vidare noterar Puustinen att finländare reagerar empatiskt på sociala medier när extrema våldsyttringar skakar världen, och påpekar att det vore ännu viktigare att fästa uppmärksamhet vid det vardagliga psykiska våld som förekommer alldeles i närheten; på gatorna och på sociala medier. Det vill Puustinen själv göra med hashtaggen #olensuomenruotsalainen.

Han varnar också för att utlokalisera ansvaret till politiker eller myndigheter, eftersom politikernas uppgift är att stryka sina medborgare medhårs och samla röster.

"Men om fem miljoner sansade finländare tydligt visar var gränsen går, då slutar man skrika på dem som är svaga".

HBL har inte lyckats nå Terho Puustinen för en kommentar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning