Solidariskt

Nu är kampanjen redan avslutad, men jag hoppas verkligen att den har lämnat bestående spår.

Jag menar den kampanj som Helsingforsregionens trafik (HRT), Helsingfors stads trafikverk (HST) och Förbundet för de mänskliga rättigheterna startade kring alla hjärtans dag.

Syftet med kampanjen, som tydligen inte hade något svenskt namn men på finska hette Stop! Päätepysäkki syrjinnälle (Stopp! Ändhållplats för diskriminering), var att få ett slut på att människor diskrimineras och mobbas i kollektivtrafiken.

Det är vanligare att människor blir utsatta för glåpord och förolämpningar i bussar, spårvagnar och metron än man skulle vilja tro. Särskilt vanligt är det i metro och tåg där personalen inte är lika närvarande som i en buss eller spårvagn.

Mest tycks det dåliga uppförandet förekomma på veckoslutskvällar när många inte är nyktra. Att vara full är absolut ingen ursäkt för dåligt uppförande.

Kampanjens idé är bra och genomförandet nästan ännu bättre. Poängen är nämligen inte att ge sig på dem som uppför sig illa, utan att visa att man är solidarisk med den som blir utsatt.

Det är alltid viktigt, men särskilt viktigt om det gäller barn. Det är obegripligt att det finns människor som tycker att de har rätt att utsätta andra för sitt hat och sina glåpord: barn, färgade, andra som ser ut att ha sitt ursprung någon annanstans än i Finland, personer med funktionsnedsättning.

Den som blir utsatt för spott (jo, ibland bokstavligen påspottad) och spe känner bakvänt nog en skam. Även om den som borde skämmas är den som mobbar och diskriminerar. Sådant gör ju bara verkliga losers, förlorare som det egentligen också är synd om.

Därför är det så bra att uppmana folk att stödja den utsatta i stället för att argumentera med eller gräla på den eller de som mobbar och diskriminerar.

De som har utsatts för diskriminering i kollektivtrafiken berättar att det faktiskt genast hjälper att någon visar sitt stöd och att den utsatta inte är ensam. Oftast tystnar mobbarna. För den som blir utsatt gör det en enorm skillnad. Ibland kanske bara genom att sätta sig bredvid personen, eventuellt utbyta några ord.

Man kan också göra det i förebyggande syfte. Sätta sig bredvid en person som andra verkar undvika.

Av någon orsak gjorde det mig särskilt glad att kampanjen inte arrangerades enbart av Förbundet för de mänskliga rättigheterna utan också av stadens och regionens verk.

Det är just en sådan stad och region jag vill bo i. En som hjälper oss att vara hyggliga och solidariska.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03