Solid såpa med politisk udd

Familjedrama. Serien följer familjen Franza under 30 år. Bild: RAI/Yle

Det italienska familjedramat är estetisk och solitt, men kräver inte alltför mycket av tittaren.

Från far till dotter, Yle Teema 20.00

Från far till dotter (originaltitel: Di Padre in Figlia) är en ny italiensk miniserie skriven av Cristina Comencini och producerad av det statliga tv-bolaget RAI. Den debuterade i Italien i maj i år, och sänds nu på Yle Tema. Det åttadelade historiska dramat omfattar 30 år, från 50-talets slut fram till mitten av 80-talet.

Det inledande avsnittet är främst förlagt till det politiskt turbulenta året 1968 och handlingen kretsar kring familjen Franza i den norditalienska byn Bassano del Grappa.

Namnet Bassano del Grappa kommer från det närliggande Grappaberget, men också den berömda italienska spritdrycken kallas grappa och i Bassano del Grappa finns flera destillerier. Också familjepatriarken Giovanni Franza (Alessio Boni) driver ett grappadestilleri tillsammans med sin kamrat Enrico (Denis Fasolo) vars nya recept skänker företaget och deras familjer finansiell framgång.

På hemmafronten är det däremot turbulent. Redan första avsnittets inledningsscen är ett strålande exempel på den italienska förkärleken för överväldigande (melo)dramatik då den höggravida fru Franca Franza (Stefania Rocca) sammanbitet släpar sig genom byns nattliga gator i en åskstorm för att skrikande dra hem sin man från bordellen. En tittare som drar på munnen åt spektaklets överdrivenhet är inte ensam: i en senare scen uttrycker sig också den avbrutna älskarinnan uppskattande om den "ståtliga" uppvisningen.

Konkurrens, men också en varm genuin solidaritet och vänskap, mellan kvinnor i ett kvävande macho-patriarkat är en av seriens fokuspunkter. Den politiska dimensionen då en ny ung generation, representerad av Giovannis och Francas dotter Maria Teresa (Cristiana Capotondi) med sina ambitioner, krockar med en konservativ omgivning är också vad som skänker serien behållning utöver en vanlig såpa. Att allting är inramat med vackra italienska landsbygds- och bylandskap och ambitiöst budgeterad retro-rekvisita à la Mad Men ger en extra estetisk kick. Resultatet blir en solid men inte alltför krävande tv-rekommendation för mörknande sensommarkvällar.

Programmet sänds onsdagar och torsdagar på Yle Teema 20.00

Otto Ekman Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning