Soldiers of Odin tröttnade på att patrullera

Tynande tillvaro. Soldiers of Odin patrullerar knappt alls längre, säger Skyddspolisen. Bild: Jussi Nukari

Allt färre medlemmar i organisationen Soldiers of Odin patrullerar på gatorna i Finland och andra länder, säger Skyddspolisen.

– Medietystnaden berättar allt väsentligt. Det verkar som om verksamheten är mycket blygsam och fortsätter att minska. Det finns fortfarande en del som patrullerar i gängets namn i städerna, men det har blivit mycket ovanligare. Det finns en del lokalavdelningar som vill röra sig under SOO:s tecken men de är mycket få, säger överinspektören Tuomas Portaankorva på Skypo.

Portaankorva säger att det ser likadant ut utomlands.

– Verksamheten minskar.

Den främlingsfientliga organisationen grundades i Kemi och blev förstasidesstoff i slutet av fjolåret. Patruller som bar Soldiers of Odins märken rörde sig på gatorna i många finska städer under hösten, vintern och våren. Organisationen motiverade sin verksamhet med att de asylsökande som kommit till Finland skulle ha utgjort ett hot mot säkerheten på gatorna.

Polisens inställning var länge vacklande åtminstone på kommetarsnivå, vilket fick dåvarande inrikesministern Petteri Orpo (Saml) att näpsa polisöverdirektören. Till sist meddelade polisen ändå i rätt så klara ordalag att ingen patrullering behövs och att polisen inte tolererar några brott.

Fasaden rämnade

Tack vare den stora mediala uppmärksamheten spreds Soldiers of Odins verksamhet snabbt utomlands. Grupper som patrullerade på gatorna och bar SOO:s tecken observerades åtminstone i Sverige, Estland, Norge, Danmark och Storbritannien.

I de sociala medierna dök det dessutom upp konton med namn som Soldiers of Odin Germany, Soldiers of Odin Portugal, Soldiers of Odin Melbourne och Soldiers of Odin USA. I mars bedömde Polisstyrelsen att en stor del av de utländska organisationerna tillsvidare bara stödde verksamheten ideellt.

Organisationens noggrant uppbyggda fasad började rämna då medierna lyfte fram medlemmar som dömts för bland annat våld mot kvinnor. Också grundaren, självutnämnda nationalsocialisten Mika Ranta, har dömts för våld mot en kvinna och en man i tingsrätten i Kemi.

Yle publicerade en text om en Soldiers of Odin-grupp i de sociala medierna där medlemmar delade bilder på vapen och rasistiskt material. Eftersom gruppen inte var öppen för allmänheten inledde Centralkriminalpolisen ingen förundersökning.

I Finland har det hittills förekommit en brottsmisstanke som är direkt kopplad till organisationens verksamhet. Det handlar om ett misshandelsfall i Imatra som för närvarande är i åtalsprövning. Enligt polisen visade förundersökningen att en trio iklädd Soldiers of Odin-märkningar ansett det som sin uppgift att ingripa i ett pargräl.

Militärhistoria och rasism

Även om den synliga verksamheten på gatorna har tynat är Soldier of Odin fortsatt populär i de sociala medierna. Till exempel den finska Facebooksidan gillas av över 46 000 användare och antalet ökar stadigt, visar Facebooks egen statistik.

De populäraste inläggen på den öppna Facebooksidan verkar vara militärhistoriska och rasistiska memer. Bilderna positionerar invandrare, anarkister och vänsterledare som fiender. Även polisen får sin del av glåporden.

I sina inlägg verkar Soldiers of Odin bland annat stöda ett finskt utträde ur EU, brexit och propagandapublikationen MV, som dess ledning har kopplingar till. En bildkapning som Yle fått tag på visar hur Ranta skryter med at han får så mycket spaltutrymme i MV som han vill.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning