Soldiers of Odin stal showen på Jussi Halla-ahos torgmöte – "Vi har väldigt mycket gemensamt"

Supporter och partiordförande. En representant för Soldiers of Odin köar för att hälsa på nya partiordföranden Jussi Halla-aho och för att låta sig fotograferas i hans sällskap. Bild: Leif Weckström

Kontroversiella medborgargardet Soldiers of Odin som kopplats till högerextremism stal showen vid Sannfinländarnas torgbesök i Hyvinge. Mellan tio och tjugo män iklädda svarta bombarjackor med Soldiers of Odins emblem gjorde plötsligt entré i syfte att visa sitt stöd för partiet.

Sannfinländarnas avsikt att träffa vanliga Hyvingebor på torget och dela ut ballonger och servera kaffe och kex i samband med riksdagsgruppens sommarmöte tog en oväntad vändning då representanter för Soldiers of Odin i Hyvinge och Riihimäki plötsligt uppenbarade sig på torget. Odinsoldaterna vägrade uppge sina namn eller tala om organisationen vars emblem de bar. Men det var tydligt att de hade kommit till platsen för att uttrycka sina sympatier för partiet som sedan i somras leds av Jussi Halla-aho. Då torgmötet inleddes klockan 17 var de ännu inte där, men efter en kvart uppenbarade de sig organiserat då de i samlad trupp anlände till tillställningen.

– Jag har röstat på Jussi Halla-aho och vi har väldigt mycket gemensamt. Vi är av samma åsikt i varje fråga, säger en Odinsoldat från Riihimäki som vägrar uppge sitt namn med motiveringen att han inte har tillstånd att göra det.

En annan representant för Odinsoldaterna berättar att de har kommit till platsen på eget initiativ och att det här är det första gången som de deltar i ett torgmöte som arrangeras av ett parti.

Riksdagsledamoten Tom Packalén är förgrymmad över Odinsoldaternas entré.

– Vi har inte bjudit in dem och nu kommer de hit och förstör det för oss. Det grämer mig och det stör mig att medierna uppmärksammar deras närvaro. Men vad kan vi göra? Det här är ett fritt land och en allmän plats där folk har rätt att vara. Inte kan vi då köra bort dem, säger Packalén.

Också mindre uppseendeväckande supportrar har kommit för att hälsa nya ordföranden Halla-aho välkommen.

Lovord. Marja-Liisa Riipinen från Helsingfors och Suoma Karjalainen från Esbo är mer än nöjda med Jussi Halla-aho som partiordförande. Bild: Leif Weckström

Partimedlemmarna Marja-Liisa Riipinen från Helsingfors och Suoma Karjalainen från Esbo passade på att göra en utfärd till Hyvinge med anledning av torgträffen och är båda mycket belåtna över hur det står till med partiet efter att utbrytarna i Blå framtid försvann.

– Helt klart har vi fått ny vind i seglen efter ordförandebytet, menar Riipinen och får medhåll av en entusiastisk Karjalainen.

Karjalainen anger invandringen som främsta orsaken till varför Sannfinländarna är hennes parti.

– Jag ogillar det som händer i vårt land och på kontinenten. Jag inte rasist utan realist, säger hon och syftar på den senaste tidens terrordåd.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning