Soldiers of Odin kan bli glittertoppar

Festhattarna och glittertopparna är en protest mot det som Soldiers of Odin hittills blivit känt för. Bild: Mostphotos

Snart kan man kanske beställa festhattar, förkläden, baddräkter och annat man kan ha på sig under varumärket Soldiers of Odin.

Det är studeranden Riikka Yrttiaho som snott varumärket framför näsan på gatupatrullerna i protest mot deras verksamhet.

I slutet av april registrerades varumärket Soldiers of Odin hos Patent- och registerstyrelsen. Enligt beskrivningen kan varumärket användas för plagg av olika slag, från munkkåpor till skärp och fiskekläder.

Helsingin Sanomats Nyt-bilaga har fått tag på Riikka Yrttiaho, som registrerat varumärket. Enligt Yrttiaho ska det bli mycket glitter, katter och regnbågar, bland annat.

– Allt färggrant, nätt, mjukt och trevligt. Sådant behövs i Finland just nu, säger Yrttiaho till Nyt.

Tanken på att registrera varumärket Soldiers of Odin föddes i en Facebook-diskussion mellan Yrttiaho och hennes vänner. Idén var ingalunda att sälla sig till gatupatrullanterna med samma namn, utan att protestera mot dem och mot främlingsfientlighet och rasism. Yrttiaho och hennes vänner tyckte att idén var så kul att de lämnade in en ansökan till Patent- och registerstyrelsen i februari. Samtidigt protesterar gruppen mot att gatupatrullerna tidigare tillåtits registrera Soldiers of Odin i föreningsregistret.

– Meningen var att kritisera att man i Finland med vett och vilje skapar förutsättningar för sådan verksamhet. Då en förening blir officiellt registrerad har den större befogenheter att verka än som oorganiserad. Dessutom ville vi kapa plats också för att göra gott, och inte bara för elakheter och rasistisk smörja, säger Yrttiaho till Nyt.

Själv studerar Yrttiaho statskunskap och internationell politik i Stockholm, men försäkrar att hon har vänner som kan kläddesign. Gruppen kommer ändå att börja småskaligt, kanske med tygkassar och dekaler som är enkla och billiga att producera. Eventuell vinst kommer att skänkas till lämpligt välgörande ändamål.

Invändningstiden för varumärkesregistreringen pågår fortfarande till slutet av juni. Under den tiden är det möjligt för vem som helst att försöka stoppa registreringen.

Yrttiaho och hennes vänner är inte de enda som tacklat gatupatrullerna Soldiers of Odin med humor. Clowngruppen Loldiers of Odin har patrullerat gatorna i lite annan anda, utstyrda till clowner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning