Soldiers of Odin i slagsmål i Sverige

En arkivbild från den 19 november i fjol då medlemmar ur Soldiers of Odin marscherade i Kemi. Bild: Lehtikuva/Jyrki Nikkilä

Ett stort slagsmål mellan två extremistgrupper bröt ut under natten i Jönköping i Sverige. Enligt polisen var mellan 15 och 50 personer inblandade och några ska ha varit beväpnade med olika tillhyggen.

Tolv personer greps i samband med slagsmålet och anhölls senare misstänkta för grov misshandel. De skulle förhöras under söndagseftermiddagen, enligt Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Enligt polisen är det Soldiers of Odin och den vänsterextrema gruppen AFA som slagits.

– Vänsterrörelsen har blivit större i Jönköping och då har det blivit intressant för motståndarna att vara här. Av någon anledning så vill de gärna vara på samma ställe, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl på polisen region Öst.

Det finns uppgifter på sociala medier om att sammandrabbning varit uppgjord sen tidigare, men det är ingenting som polisen kan bekräfta.

– Vi fick information om att Soldiers of Odin skulle ut och patrullera tidigare på kvällen, hur vi fick den information kan jag inte säga, säger Lars-Göran Nilseryd.

Polisen har även tagit ett antal tillhyggen i beslag, men exakt vilken typ av föremål det rör sig om vill de inte gå in på. Ingen av de inblandade har förts till sjukhus med ambulans eller av polisen.

På sin hemsida har AFA tidigare kartlagt Soldiers of Odins verksamhet i Jönköping och det högerextrema nätverket har patrullerat i närliggande områden förut.

– Vet vi att de är ute så vet vi att det finns människor som inte tycker om dem och då kan det bli konfrontationer, säger Lars-Göran Nilseryd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning