Soldater gripna för migrantmord på Malta – sköt "för att de var svarta"

Två soldater har gripits misstänkta för att ha skjutit ihjäl en ivoriansk man på Malta. Arkivbild från en båt med flyktingar som nekats att komma till Malta. Bild: Olmo Calvo/AP-TT

Två soldater har gripits på Malta misstänkta för en rasistiskt motiverad ihjälskjutning. Offret var en man från Elfenbenskusten.

Mannen promenerade längs med en väg i orten Hal Far i södra Malta när han blev skjuten från en bil som körde förbi. Ytterligare två män, en från Gambia och en från Guinea, skadades.

Brottsplatsen ligger i närheten av en arméförläggning och ett mottagningscentrum för migranter. Polisen berättade om gripandena av de två soldaterna på lördagen och tillade att en bil och ett vapen beslagtagits.

En källa med insyn i utredningen säger till Reuters att den ena av de två gripna soldaterna erkänt att de sköt mot männen "bara för att de var svarta".

Lokala medier rapporterar att mordoffret arbetade på en fabrik i närheten och brukade besöka mottagningscentret för att bistå landsmän som kommit dit.