Solar Finland lägger om sin produktion efter avslöjanden om tvångsarbete i Kina

Solpaneltillverkaren Solar Finland lägger om sin produktion av solceller på grund av avslöjanden om tvångsarbete i den autonoma regionen Xinjang i Kina. Arkivbild. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Salo Tech går över till produktionen av monokristallina solceller.

Solpaneltillverkaren Solar Finlands dotterbolag Salo Tech lägger om sin produktion av solceller efter uppmärksammade kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina.

"Det är oerhört viktigt för oss att vi agerar ansvarsfullt", säger vd Esa Areva på Salo Tech i ett pressmeddelande.

Cirka 80 procent av den globala produktionen av polykristallina solceller är förlagd till den autonoma regionen Xinjang i Kina.

Människorättsorganisationer har nyligen avslöjat att en stor del av den kinesiska produktionen av solceller bygger på tvångsarbete som utförs av uigurer. Den uiguriska minoriteten i Kina är för närvarande utsatt för systematiska förföljelser av de kinesiska myndigheterna.

"Vi vill undvika en risk där produktionen av våra solceller skulle ha en koppling till kränkningen av mänskliga rättigheter", säger Areva.

Salo Tech går därför över till produktionen av monokristallina solceller där det är lättare att övervaka produktionskedjan, uppger bolaget.

Solar Finland-koncernen består av fyra dotterbolag. Salo Tech är specialiserad på produktionen av solceller för den inhemska marknaden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning