Sol och sommarlov lockade stora folkskaror till parker och stränder

Många valde att söka sig utomhus för att fira sommarens början. Här folk i Esplanadparken i Helsingfors tidig lördag kväll. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Många studenter och skolelever har samlats utomhus för att njuta av sommarlovets inledning. Hittills har firandet förlöpt lugnt enligt polisen i huvudstadsregionen.

Trots att inga traditionella vårfester ordnas på grund av pandemin, firades det i många skolor i den egna gruppen. Många olika kreativa digitala lösningar med bland annat musikframföranden märktes också.

59 000 elever fick avgångsbetyg från den grundläggande utbildningen, 3 500 av dem från svenskspråkiga skolor. 25 000 studerande har avlagt sin studentexamen och 47 000 har blivit klara med sin yrkesutbildning i vår, meddelar Utbildningsstyrelsen.

Polisen uppmanade i förväg ungdomarna att fira med måtta och beakta restriktionerna för sammankomster. Det fina vädret lockade ut många till parker och stränder – barn, unga och vuxna – enligt bland annat Helsingforspolisen.

– Precis som tidigare år är det mycket folk i farten, det vackra vädret spelar säkert in. Som vanligt under skolavslutningshelgen har polisen också behövt beslagta alkohol av minderåriga, som ju varken får dricka eller inneha alkohol, säger kommissarie Katja Nissinen vid niotiden på kvällen.

Än så länge är stämningen på stan ändå lugn, säger Nissinen.

– Vi har inte fått kännedom om några ordningsstörningar eller att någon skulle ha utsatts för brott. Det är många unga vuxna som har samlats i stadens parker, men det är fullt tillåtet.

Också polisen i Västra Nyland uppger att kvällen hittills har varit lugn.

Bland annat Röda korset och Stationens barn är också ute bland ungdomarna.

Läs också: Grattis vårens studenter – här är listan på alla som får den vita mössan i Svenskfinland

Läs också: Den blomstertid och tal på distans – så här ordnas årets skolavslutningar

Polisen har intensifierat övervakningen under skolavslutningshelgen och uppmanar alla att fira med måtta och iaktta restriktionerna. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

25 000 studerande har avlagt sin studentexamen och 47 000 har blivit klara med sin yrkesutbildning i vår. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Havsparken under skolavslutningskvällen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning