Sökes: partiledare

I övrigt är Spahn och Merz samma andas barn. Konservativa, marknadsekonomiskt liberala.

Knappt hade Angela Merkel avslutat meddelandet om sin avgång från partiledarposten innan spekulationerna om hennes efterträdare var i full gång.

Redan samma kväll anmälde partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer och hälsovårdsminister Jens Spahn sitt intresse och snart ställde sig också finansjuristen Friedrich Merz, tidigare riksdagsgruppsordförande till förfogande.

Nya eller mindre kända namn utanför Tyskland, kanske. Men troligen kommer omvärlden att stifta närmare bekantskap med ett av dem.

Avgörandet faller på Kristdemokraternas partikongress i början av december i Hamburg.

Där skall 1 000 delegater från hela landet debattera partiets framtida riktlinjer och rösta in en ny partiordförande.

En avgörande roll har lokalavdelningarna från de stora delstaterna Nordrhein-Westfalen och Baden-Württemberg. De får skicka flest delegater.

För tillfället drar Friedrich Merz det största intresset till sig. Dels på grund av överraskningsmomentet; den stridbare tidigare CDU-politikern lämnade rikspolitiken för knappt tio år sedan för finansvärlden, dels för att Merz anses vara den som bäst kan stävja AfD:s framfart.

Merz är för en konservativ, marknadsinriktad politik. Han vill avsluta den mittenlinje som har varit Merkels varumärke och föra partiet högerut, där det hör hemma. – Vi skall inte finna oss i att det både till vänster och till höger har uppstått partier som vill splittra samhället, säger Merz. Nu behövs en klar politisk profil och politiska lösningar.

Med Angela Merkel har Merz ingenting otalt, trots att hon 2002 utmanövrerade honom från gruppordförandeposten för att själv överta den.

– Då gillade jag det inte, medgav Merz på en presskonferens, men efteråt har jag insett att beslutet var rätt.

Merz kommer från Nordrhein-Westfalen precis som den andra motkandidaten, Jens Spahn. Men medan Merz snart fyller 63 är Spahn 38. Han blev invald i förbundsdagen som 22-åring, en av de yngsta någonsin. Spahn är en aktiv hälsovårdsminister, öppet homosexuell, katolik, makthungrig. Han talar givetvis för att yngre krafter skall ta över. Det sista kapitlet i hans nyutkomna memoarbok har titeln "Kansler, vad annars …"

I övrigt är Spahn och Merz samma andas barn. Konservativa, marknadsekonomiskt liberala. Men blir en av dem vald är den merkelska ekvationen att stanna kvar som förbundskansler högst antagligt i fara.

I varje fall på sikt.

Bägge två vill nog ta över hela bageriet och nöjer sig inte bara med en bit av kakan. För att travestera en känd gammal graffiti i Berlin.

Annegret Kramp-Karrenbauer, 56, är Angela Merkels favorit och adept. Hon var tidigare regeringschef i Saarland i sydväst men handplockades av Frau Merkel till partisekreterare i februari. Här sidsteppade hon förövrigt Jens Spahn, vars förhoppningar att stiga i partihierarkin grusades.

Åtminstone den gången.

Kramp-Karrenbauer är välsedd och respekterad. Som ordförande skulle hon sannolikt fortsätta i Merkels mittenfåra.

Läs även tyskland.blogg.hbl.fi

Irma Swahn fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfors och Ingå

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning