Sökes: Någon som flyttar in i central herrgård i Helsingfors

Bild: Helsingfors stadsmuseum

Staden letar efter någon som kan komma på vad Mejlans herrgård och en museibyggnad med dålig inomhusluft kunde användas till.

En privat aktör kommer att få vara med och planera vilken typ av verksamhet det blir på herrgårdsområdet i Mejlans framöver. Det här sker nästa år. Tre byggnader på området är till salu.

Staden har tidigare försökt hitta en aktör, men de förslag som kom in gick inte att utveckla.

Bild: HBL

– Vi hoppas få förslag med affärsidéer och tankar om hur man eventuellt kunde bygga till på området, säger stadens arkitekt Marina Fogdell.

I december skissar staden på en ny detaljplan. I sitt förslag presenterar stadsplanerarna vilka sorts bidrag som de hoppas att hugade utvecklare lämnar in.

– Om vi får lämpliga förslag fortsätter vi förhandla med dem som lämnat in bidragen. Kräver det valda förslaget en detaljplaneändring kan vi sedan utarbeta en ny detaljplan tillsammans med områdets utvecklare.

Så ser det ut inne i herrgården. Bild: Helsingfors stad

I december och januari kommer invånarna i Helsingfors att få tycka till om idéerna för herrgårdsområdet. Informationen läggs ut på stadens webbplats. Den här proceduren kallas för program för deltagande och bedömning.

Mögelhus och danspaviljong

Till herrgårdsområdet hör en park, två skyddade hus och en museibyggnad. Samtliga hus står tomma och ska säljas.

Mejlans herrgårdspark bevaras. Bild: Helsingfors stad

I museibyggnaden fanns tidigare Mejlans konstmuseum. Staden tvingades stänga byggnaden 2012 på grund av mögelproblem. Allt startade 2010 när en fuktskada upptäcktes. Trots att byggnaden renoverades återkom problemen.

Marina Fogdell berättar att huset från 1976 inte är skyddat. Det är ritat av stadens dåvarande byggnadskontor.

– Vi lämnar frågan om museibyggnaden öppen för utvecklaren. Byggnaden kan bevaras och renoveras, men man får också riva och bygga nytt i stället.

Parkområdet bevaras och kommer att vara öppet för allmänheten.

Fru Adéle Campbell hyrde området 1908. På den här bilden serveras det kaka, choklad och kaffe på Villa Bredablick, som Mejlans herrgård också var känd som. Vad barnen heter framgår inte. Bild: Ragnar Nyberg/Helsingfors stadsmuseum

Ett sällskap utanför Mejlans herrgårds danspaviljong 1910. Längst till höger sitter Edith Nyberg. Hon var fru till sjökaptenen Bernhard Nyberg. Med randig blus i mitten sitter Ida "Berti" Alfthan. Bild: Ragnar Nyberg/Helsingfors stadsmuseum

Herrgården ligger på en kulle norr om museibyggnaden. Dit hör även den så kallade danspaviljongen. Herrgårdens huvudbyggnad, som är av trä, ser mera anspråkslös ut än den gula danspaviljongen i sten.

I herrgården fanns ett kafé från 1980-talet fram till 2010-talet, men de senaste åren har huset stått tomt.

Gården har en lång historia. Här har bland annat Finlands generalguvernör Fabian von Steinheil haft sitt sommarresidens i början av 1800-talet. Senare flyttade greve Vladimir Musin-Pusjkin med frun Emilie in.

Grevinnan Emilie Musin-Pusjkin ordnade en legendarisk maskerad och veneziansk afton på Mejlans herrgård 1840. Bild: Markku Hyvönen/Helsingfors stadsmuseum

Sommaren 1840 ordnade grevinnan en veneziansk afton (fête vénitienne) i trädgården med fyrverkerier och färgade lyktor till tonerna av en romsk orkester från S:t Petersburg. Gästerna bar masker. Linnelakan låg utbredda på gräsmattan för att damernas klänningsfållar inte skulle bli smutsiga.

Den nuvarande herrgårdens huvudbyggnad är från början av 1800-talet. Det är den äldsta byggnaden i Mejlans villaområde. Villa Bredablick är ett annat namn för herrgården.

Finlands generalguvernör Fabian von Steinheil köpte gården 1830.

Senare, 1840, flyttade greve Vladimir Musin-Pusjkin med frun Emilie in.

Sju år senare övertog en annan greve, Alexander Kusjelev-Bezborodko herrgården.

Det var under hans tid som danspaviljongen i sten byggdes.

År 1865 hette ägaren kapten Gustaf Magnus Leonard Jägerskiöld.

Helsingfors stad köpte Mejlans herrgård 1871.

Därefter har överste Valfrid Spåre, lektor M. Gadd, köpman Johan Adolph och köpman O. W. Salin bott på området.

I modernare tid, åren 1909-1945, hyrde fru Adele Campbell och senare sonen Henry Campbell gården.

I herrgårdsbyggnaden bodde en viss direktör Willi Hugo Naupert åren 1937-1950.

Den sista privata ägaren till herrgårdsbyggnaden var Arvo Emil Parmasuo.

Staden löste in byggnaderna 1967.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning