Soinis besked till ambassadörerna: Nu ska vi rikta blickarna mot Afrika

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Utrikesminister Timo Soinis dagar i drömjobbet som utrikesminister är räknade med under ett år kvar till nästa riksdagsval. I sitt sista tal till Finlands samlade ambassadörskår efterlyste Soini satsningar på Afrika.

Utrikesminister Timo Soini (Blå) har hållit sitt sista tal i tjänsten till Finlands samlade ambassadörskollegium och är fortfarande förtegen om sina framtidsplaner. Valet sägs stå mellan om presidenten utnämner honom till ambassadör, eller om han blir tvungen att fortsätta i politiken, vilket inte är en självklarhet eftersom hans parti, De Blå, ligger i botten i opinionsmätningarna.

– Det låter så slutgiltigt och dramatiskt att säga att det här är sista gången som jag talar inför den här publiken, säger Soini efteråt.

I sitt tal varnar Soini för extrempopulister och definierar sig själv som en ordentlig populist. Han beklagar sig över att sanningen inte längre tycks spela någon roll och ondgör sig över att språkbruket har blivit allt hårdare i och med att samhällsdebatten har flyttat till sociala medier.

Soini låter också förstå hur han ibland har blivit tillrättavisad av ambassadörerna även om han inte är den som alla gånger har låtit sig övertygas.

– I EU-politiken var jag tidigare mindre ivrig än de flesta ambassadörerna. Men jag ska vara ärlig: För Finlands säkerhets- och utrikespolitik är EU av stor betydelse.

Soini försvarar också Finlands och Sveriges samarbete med Nato.

– Det ligger i vårt eget intresse att samarbeta tätt med Nato och det är ingen vits att anklaga Nato för att provocera då det är Nato som försvarsallians som svarar mot Rysslands maktpolitik.

Timo Soini lyfter den här gången särskilt fram Afrika och efterlyser ett förändrat förhållningssätt:

– Visst finns det många problem i Afrika. Jag har tidigare kritiserat diktatorer och gör det fortfarande. Men i ett läge där situationen håller på att förändras måste man kunna se över sina metoder. Världens snabbast växande ekonomier finns i Afrika som även har den snabbaste befolkningstillväxten. Satsar man inte på Afrika kommer det att synas i form av en flyktingvåg, men också genom förlorade ekonomiska möjligheter och människoresurser. Det vill jag inte.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00