Soininvaara: Finland kommer att få ta emot ett stort antal miljöflyktingar

De grönas tidigare riksdagsledamot Osmo Soininvaara anser att klimatförändringens effekter kommer att leda till massiva folkvandringar som också påverkar Finland. Bild: Leif Weckström/HBL Arkiv

De grönas tidigare riksdagsledamot Osmo Soininvaara anser att kampen mot klimatförändringen är förlorad och att Finland måste förbereda sig på att ta emot stora mängder miljöflyktingar.

"Jag vet att jag inte borde elda upp resignation, men i ljuset av nyheterna den senaste tiden så har jag blivit ännu mer övertygad om att det inte är realistiskt att stoppa uppvärmningen av klimatet till två grader, för att inte tala om målet på 1,5 grader", skriver Osmo Soininvaara i sin blogg.

Soininvaara anser att klimatförändringens effekter kommer att leda till massiva folkvandringar efter att stora delar av jorden blir obeboeliga.

"Vi har framför oss massiva folkförflyttningar när till exempel hundratals miljoner indier blir utan vatten efter att glaciärerna i Tibet smälter. Också en stor del av Afrika blir obeboeligt. Vattenbristen i Europa kommer främst att drabba Italien och Spanien", uppger Soininvaara.

Han utgår från att glest bebodda länder såsom Finland tvingas ta emot miljontals miljöflyktingar vare sig vi vill det eller inte.

"De finska partier som vill främja klimatförändringen borde tänka också på det här. I själva verket leder deras politik till att befolkningen byts ut, vilket de ju motsätter sig i sina programförklaringar", skriver Soininvaara med illa dold ironi.

Soininvaara anser att Finland måste omvärdera sin syn på hur vi ska anpassa oss till klimatförändringen. Enligt honom räcker det till exempel inte att Helsingfors stad i sin detaljplanering utgår från att havsytan höjs med en meter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning