Soini: Vi måste visa för Trump att Europa är en bra affär

Timo Soini. Bild: Vesa Moilanen

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) tror inte att relationerna mellan EU och USA försämras dramatiskt på grund av maktskiftet i USA.

Timo Soini säger att Europa måste visa för den kommande presidenten Donald Trump att samarbetet med Europa är en bra affär. Soini hänvisar till EU:s och USA:s gemensamma värdegrund samt gemensamma intressen i säkerhets- och handelspolitiken.

EU:s utrikesministrar diskuterade i går kväll vilka effekter Trumps valseger har för de transatlantiska relationerna.

Det extra insatta mötet har också väckt kritik i en del EU-länder där man tycker att valresultatet i USA överdramatiseras. Storbritanniens, Frankrikes och Ungerns utrikesministrar tackade nej till inbjudningen.

I Ungern tyckte man att mötet var "för tidigt och hysteriskt" medan Storbritannien påpekade att man i allmänhet brukar ordna krismöten efter terrordåd eller andra exceptionella händelser och inte efter demokratiska val.

– Det här var en debatt, inget krismöte, sade Soini.

– Det skulle ju vara onaturligt om inte EU:s utrikesministrar diskuterar valresultatet i USA. Då skulle vi ju inte alls hänga med vad som händer.

Soini tyckte att mötet var bra med tanke på de små länderna.

– Alla nordiska och baltiska länder deltog och om jag hade stannat hemma och slagit dank så vet jag inte till vems glädje det hade varit. Alltid då man gör något är någon med och andra inte.

Mogherini sammankallade

EU:s utrikeschef Federica Mogherini sammankallade mötet strax efter att valresultatet i USA hade blivit klart. Också Tyskland tyckte att det var nödvändigt. Inom EU försöker man febrilt utreda vilken slags utrikespolitik Trump tänker driva. Hans linje blev lite oklar i valkampanjen som mest handlade om inhemska frågor.

Mogherini sade att EU väntar sig att USA fortsätter att samarbeta bland annat i klimatfrågor. Redan nu försöker EU bygga upp relationerna med USA:s nya regering på alla sätt.

– Vi har inte råd med en vänta och se-attityd, sade Mogherini.

Utrikesministermötet fortsätter i Bryssel i dag. Ministrarna ska bland annat diskutera Turkiet och Syrien.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning