Soini ställer inte upp i riksdagsvalet: "Tack för de här åren"

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Utrikesminister Timo Soini (Blå) ställer inte upp i kommande riksdagsval i april.

Timo Soini berättar om sitt beslut i sin blogg på tisdag morgon. "Tack för de här åren", skriver Soini.

– Jag har gett allt och fått mycket. Varje dag, månad och år i mitt liv har gjort gott åt mig. De här dagarna har jag behövt för att få den här livserfarenheten, skriver Soini i sin blogg.

Han tackar alla sina väljare och anhängare för stödet. Han säger att han tack vare förtroendet jobbat i offentligheten i 30 år.

Han tänker fortsätta stödja sitt parti Blå framtid i valarbetet. Han säger ännu inte något om han tänker ställa upp i EU–valet, men säger att en ny resa väntar honom efter jobbet som riksdagsledamot.

Soinis besked kommer i sista minuten. Nomineringen av kandidaterna avslutas nämligen på tisdagen och riksdagsvalet ordnas den 14 april. Nomineringen till EU–valet avslutas först i slutet av april och själva valet är den 25 maj.

Lämnade sitt eget parti

Timo Soini är en omdiskuterad riksdagsledamot. Han beskrivs som en populist som vill ha en striktare flyktingpolitik i Finland. Han är kritisk mot både EU och Nato.

Soinis stundvis överraskande uttalanden har lett till en hel del debatt i riksdagen. I somras skrev han till exempel i sin blogg om Argentinas beslut att förkasta ett förslag om att legalisera abort i landet. Han skrev att "Argentina är ett fint land" och i slutet av texten frågade han "och vad anser jag om senatens beslut" och besvarade sin egen fråga med en puss–emoji.

Regeringskollegerna reagerade starkt mot Soini, som också tidigare hyllat abortmotståndare mot regeringens linje.

Soini var tidigare ordförande för Sannfinländarna men 2017 valdes Jussi Halla–aho till ny ordförande. Då lämnade Soini Sannfinländarna och var med och grundade partiet Blå framtid.

Blå framtids väljarstöd har rasat i de senaste partimätningarna. I Yles senaste mätning hade partiet ett stöd på 1,4 procent. Att Soini inte ställer upp kan påverka partiet. I förra riksdagsvalet 2015 fick Soini närmare 30 000 röster.

Timo Soini har varit riksdagsledamot sedan 2003 och utrikesminister sedan 2015. Han ställde också upp i presidentvalet 2003 och 2012. År 2012 fick han fjärde mest röster.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning