Soini sällsynt ärlig och rakt på sak

Dagens HBL-läsare får uppleva hur Soini förlöjligas, hans ideal trollas till motsatsen och hur skit öses över hans livsgärning.

Massmedier väljer ur det politiska galleriet ut personer de speciellt vill utsätta för trolleri och narrativer. HBL har valt två: Konstitutionella folkpartiets Georg C. Ehrnrooth och Sannfinländarnas skapare, numera Blå, utrikesminister Timo Soini. De äldre minns Björn Månssons skriverier om Ehrnrooth. Dagens HBL-läsare får uppleva hur Soini förlöjligas, hans ideal trollas till motsatsen och hur skit öses över hans livsgärning. Illvilligt satiriska bilder är extra effektiva. Soini som en överfet haremsdam berättande sagor, Haglund slående sprutande näsblod på Soini, som kontrade med knockout i regeringsbildningen, och nu sist Soini som stalledräng, inspirerad av nyhetschef Richard Nordgrens i särklass "förtrollande narrativa" politiska levnadsskildring (HBL 9.3).

I HBL (11.3) träffar vi så människan bakom bilderna, Wilfred Hildonen. "I längden är det befriande skrattet effektivare än det hånfulla", säger Hildonen. De nidbilder han ritat om Soini är enbart hånfulla. Han drar sig inte ens för lyteskomik över Soinis fetma. Skrattet fastnar varje kultiverad läsare i halsen. Hildonen nämner Nietzsche som sin läromästare. Denne är känd för sin teori om "övermänniskan", vilken inspirerade Hitler och Goebbels. Attityden avspeglas i Hildonens satirbilder.

Jag kommer att sakna Soini i politiken. Han var sällsynt ärlig och rakt på sak då det gällde för honom etiskt viktiga frågor. I riksdagen (7.3) försvarade han våra filippinska sjukvårdare mot ett rasistiskt uttalande. Han ritade inte, men målade i ord, alltid godmodigt satiriskt, vad han ville ha fram. Det retade de politiska motståndarna och massmedierna fick inget grepp. "Varest EU, därest problem" besannades.

Soinis kristna övertygelse att abort är att döda ett ofött barn är speciellt förhatlig. Här delar jag helt och fullt Soinis och Franciscus åsikt. Som utrikesminister har Soini varit en av våra främsta. Han är välsedd i både Vita huset, Kreml, London, Paris, Berlin och Stockholm trots stämpeln som populist, fascist, rasist och kvinnohatare här hemma. Intet ont har hörts om honom. Med president Sauli Niinistö har han kommit väl överens till och med fast han internationellt uttryckte sin personliga åsikt i abortfrågan.

Hildonens bild visande Soini glatt skjutande ut ur sitt sinne all den skit som östs över honom av hans motståndare är talande. Han kippar nog lasset över Nordgren, lämpligen positionerad i röd pullover.

Peter Elg Vanda

Svar Peter Elg har tydligen hittat en meningsfrände i Timo Soini och bra så. Det är så det ska fungera i en demokrati. Samtidigt ser jag inte någon större nytta i att debattera Soini, Soinis politik eller hans uttalanden med Elg, eftersom han och jag tydligen har diametralt motsatta sätt att se på vilken nivå ribban i politiken, den politiska retoriken och respekten för politiska motståndare ska sättas. När det gäller abortfrågan har jag verkligen svårt att se varför Soinis, Elgs eller påvens åsikt skulle vara viktigare än kvinnans rätt att bestämma om sin egen kropp.

Richard Nordgren nyhetschef, HBL

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03