Soini: Inga slutliga beslut om Greklandsstöd

Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble (t.h.) pratar med Maltas finansminister Edward Scicluna (i mitten) och Finlands finansminister Alexander Stubb (t.v.) under förhandlingarna i Bryssel. Bild: Lehtikuva/AFP/John Thys

Euroländernas finansminister lyckades under natten enas om skuldavskrivningar och en ny stödutbetalning till Grekland. Men utrikesminister Timo Soini (sannf) säger att det inte fattats några slutliga beslut om nya stöd.

Finansminister Alexander Stubb (Saml) säger att villkoren för de överenskomna lättnaderna är stränga och lättnaderna har liten inverkan på Finlands ansvar.

– Vi hittade en kompromiss efter långa förhandlingar. De pågick väl i cirka elva timmar, sade Stubb efter att mötet i Bryssel hade avslutats.

De svåraste förhandlingarna gällde om Internationella valutafonden IMF fortfarande ska vara med i stödprogrammet eller inte. IMF har krävt betydligt större skuldlättnader för Grekland än vad EU-länderna är beredda att gå med på.

IMF lovade att fortsätta tillsvidare, men det slutliga beslutet fattas senare.

10,3 miljarder euro

Finansministrarna kom också överens om att Grekland kan få ett nytt stödlån på 10,3 miljarder euro.

– Vi kom till att Grekland har genomfört de villkorliga reformer som krävdes, sade Stubb.

Stödlånet betalas ut i flera delar från och med juni. Med hjälp av lånet kan Grekland betala ett lån som förfaller i juli samt andra skulder som släpar efter.

Soini: Inga slutliga beslut

Det har inte fattats några slutliga beslut om nya stöd till Grekland. Det säger utrikesminister Timo Soini (Sannf).

Soini uppger att Finland inte ger Grekland mer lånepengar utan säger att alla pengar redan getts under de förra regeringsperioderna.

Euroländerna kom under sina förhandlingar på natten överens om att Grekland kan få ett nytt lån på 10,3 miljarder euro. Euroländerna kom också överens om villkorade skuldlättnader till landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning