Soini i Kiev: Finland stöder konfliktlösning som respekterar Ukrainas territoriella integritet och suveränitet

Utrikesminister Timoi Soini och den ukrainska utrikesministern Pavlo Klimkin. Bild: EPA / SERGEY DOLZHENKO

Utrikesminister Timo Soini uttryckte ett starkt stöd för Ukraina när han träffade landets utrikesminister Pavlo Klimkin i Kiev på måndagen. Ministrarna diskuterade Ukrainas situation, ländernas bilaterala relation och reformarbetet i Ukraina.

– Vi måste få till stånd ett hållbart eldupphör i östra Ukraina för att Minskavtalets genomförande ska kunna fortskrida. Endast genom politisk dialog kan vi uppnå fred. Finland stöder sådan konfliktlösning som respekterar Ukrainas territoriella integritet och suveränitet, konstaterade utrikesminister Timo Soini i UM:s pressmeddelande.

Minister Soini framhöll att Finland fördömer Rysslands illegala annektering av Krim. Den 18 mars har det gått fyra år sedan Krimhalvön införlivades i Ryska federationen efter en illegal folkomröstning.

– Finland erkänner inte införlivandet av Krim med Ryssland. Uppgifter om att de mänskliga rättigheterna försvagas på Krim väcker oro. Vi uppmanar Ryssland att utreda alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna, att fördöma dem som gör sig skyldiga till kränkningar och att tillåta internationella organisationers obehindrade tillträde till området. Upprustningen på Krim försvagar det redan problematiska säkerhetsläget på halvön, framhöll Soini.

Soini betonade också vikten av Ukrainas reformprocess. Hur reformerna genomförs påverkar direkt medborgarnas vardag. Att man gör framsteg i arbetet mot korruptionen är dessutom av största vikt med tanke på hela samhällets hållbara och sunda utveckling, anser Soini.

Tillsammans med Ukrainas undervisningsminister undertecknade Soini ett avtal länderna emellan som ska öka Finlands stöd till Ukrainas utbildningssektor. Finland stärker också sitt stöd till att förbättra energieffektiviteten, uppger UM.

– Finland stöder Ukraina särskilt inom de sektorer där vi själva har expertis och kunnande på hög nivå. Utbildning är en av samhällets grundpelare och vi är beredda att inta en ledande roll i reformen av Ukrainas utbildningssektor. Inom energisektorn fokuseras vårt stöd till att förbättra energieffektiviteten, att öka användningen av förnybara energikällor och till att utveckla den rena energiproduktionen. Allt detta är viktiga element i att trygga en hållbar energihushållning, sa Soini.

Utrikesministrarna diskuterade också den aktuella rysk-ukrainska gaskonflikten. Minister Soini betonade att man bör följa skiljenämndens beslut i Stockholm.

Utrikesminister Soinis besök fortsätter i Kiev fortsätter under tisdagen. Han kommer att träffa president Petro Porosjenko, ordföranden i parlamentets utrikesutskott, myndigheten för korruptionsbekämpning och representanter för frivilligorganisationer. Han kommer också att möta finländska sakkunniga som arbetar för internationella organisationer i landet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning