Soini kan tänka sig att ställa upp i val för De blå – "Jag har stöd"

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Timo Soini har varit noggrann med att hålla sig i bakgrunden och låta Simon Elo och Sampo Terho vara de offentliga aktörerna i De blå. Han öppnar ändå dörren för att ställa upp i val på nytt.

Timo Soini (Blå) ger sig inte heller nu in på några längre kommentarer kring det som beskrivs ha pågått i kulisserna i Lauri Nurmis bok om hur Sannfinländarna splittrades, och hur regeringspartierna förberedde sig på det.

– Inte vet jag om andra partiers angelägenheter, säger Soini.

I Nurmis bok framgår ändå att Soini känt till Halla-ahos framtidsplaner under sommaren 2016, att han varnades för Halla-ahos chanser att bli ordförande våren 2017, och att det skulle innebära slutet på hans ministerskap.

Soini vidhåller att han inte hade valt att stiga åt sidan på grund av Halla-aho, utan säger att han övervägt det länge.

Att gruppen var splittrad var också uppenbart. Soini gav bland annat en utskällning åt ledamot Juho Eerola "så hans lockar raknade", enligt Soinis utsago, för att i offentligheten ha utlovat en skärpt invandringslinje.

Soini skriver inte under att han skulle ha behövt Halla-aho för att nå sina valframgångar. I boken säger Soini att valskrällen 2011 gjordes på EU-temat, inte invandring, och att Halla-aho inte ställde upp i riksdagsvalet 2015 utan Sampo Terho.

I den färska intervjun i boken utesluter Soini inte att ställa upp på nytt i val för De blå. Men han utesluter heller inte andra anbud och säger att "det är trevligt om man duger".

En bedömning är att De blå behöver din kandidatur för att klara sig?

– Det kan vara så. När jag var ute på olika torg för att samla underskrifter för partiet förstod jag att jag har ganska mycket väljarstöd än. Människor som röstat på mig som person, inte som sannfinländare eller blå. Men vi lever i intressanta tider, vi ska se, säger Soini.

Enligt Soini har det inte heller framförts kritik direkt till honom om hur han formulerade sig i sitt blogginlägg bara en kort tid före den blå riksdagsgruppen bildades. Där han skrev ännu att "tanken på att jag skulle hoppa av mitt parti är vansinnig" och jämförde det med Judas Iskariot.

Efteråt vidhåller Soini att han inte hoppat av partiet – han blev avsatt när den nya gruppen bildades.

– Det fungerar så så att all kritik kommer anonymt. Det är ganska typiskt. Om jag går på gator och torg, ishockey- eller fotbollsmatcher, så kommer det ingen kritik, men går man ut på nätet eller in på e-posten så kommer det, utan namn. Det skjuts från buskarna.

Soini kallar Sannfinländarna för en död skog – "stammarna står kvar men har inget innehåll" – och tillägger att han blir irriterad då det sägs att han blivit "avsatt".

– En del har sagt att Soini blev avsatt. Det har jag inte någonsin blivit. Jag har vunnit de val jag ställt upp i, och i det senaste (ordförandevalet) var jag inte uppställd. Jag hade vunnit det också, om jag varit det, säger Soini.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning