Soini: "Det är inte lätt att sluta" – tiger ännu om EU-kandidatur

På tisdag morgon berättade utrikesminister Timo Soini (Blå) på sin blogg att han inte ställer upp i riksdagsvalet. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Utrikesminister Timo Soini (Blå) håller ännu inne med sitt beslut om han ställer upp i EU-valet. – Jag lämnar riksdagen med gott mod och framtiden är annorlunda än vad den hittills varit, säger Soini.

På tisdag morgon berättade Timo Soini på sin blogg att han inte ställer upp i riksdagsvalet. På eftermiddagen träffade en avslappnad minister pressen i Riksdagshuset. Han svarade mycket kryptiskt på journalisternas frågor om hans planer på att kandidera i EU-valet. I sin blogg skriver han om en "ny resa" som väntar honom efter riksdagsvalet.

– Jag tror att ni är tillräckligt kloka att tolka själva. Det är ju faktiskt så att jag har sagt vad jag har sagt och det är det, sade Soini.

På frågan om han fått arbetserbjudanden svarade Soini:

– Ja, men först sköter jag undan det här. Jag är ännu riksdagsledamot och minister i några veckor. Det är möjligt att jag fortsätter med politik i framtiden. Jag är en fri man att ta beslut efter det här, sade Soini.

Den 56-åriga Soini beskrev sig som en ung man med hela livet framför sig.

"Inte lätt beslut"

Soini säger att han funderat en tid över beslutet att inte ställa upp i riksdagsvalet och att det inte var ett lätt beslut.

– Det är inte lätt att sluta, men om jag hade fortsatt skulle man säkert säga att där hänger Soini ännu och förstår inte att sluta.

Han medger ändå att han tänkt på EU-valet och säger att det inte är länge tills han fattar ett beslut om han kandiderar.

Soini meddelade Blå framtid i lördags att han inte ställer upp i riksdagsvalet och partiet har enligt honom tagit väl emot beslutet. Trots skrala gallupsiffror på 1,4 procent enligt Yles senaste partimätning, tror Soini ändå på ett gott resultat för Blå framtid i Nyland.

– De för nu sin egen kamp som jag stöder. Jussi Niinistö kommer att vara hela landets röstmagnet i det här valet. Jag ser det som helt realistiskt att partiet kniper fyra platser i Nyland, förutspår Soini.

Soini säger också att han kommer att röra sig på valfältet och hjälpa till och sparra kandidaterna så gott han förmår.

– Den gamla samurajen hjälper till. Det tog mig sex gånger och 20 år innan jag själv blev invald i riksdagen. Det lönar sig inte att bli deprimerad om man inte genast lyckas, säger Soini.

Soini säger att han fått mycket via offentligheten.

– Politiken är en fin resa, emellanåt blir man arg men man får aldrig bli bitter. Det leder ingen vart.

Som en av höjdpunkterna under sina 16 år i riksdagen nämner Soini den gång 2013 då han läxade upp dåvarande statsminister Jyrki Katainen om regeringens reformpaket för att åtgärda hållbarhetsgapet.

– Hur täcks ni, och nog täcks ni, sade jag då. Det är ett oslagbart minne härifrån. Katainen har i efterhand sagt att om han någon gång tänkt tappa masken så var det då.

Som sin största bedrift nämner Soini att han varit med om att grunda partiet Sannfinländarna.

– Den nuvarande ledningens uppfattning och moral motsvarar inte min egen, säger Soini som ändå hoppas att Sannfinländarna hittar tillbaka till sina rötter.

På en fråga om han tror att Blå framtid och Sannfinländarna kan slås ihop i framtiden svarar Soini att "ingenting är omöjligt".

Soini säger att han mår bra.

– Med tanke på att jag varit utrikesminister i fyra år med 500 dagar utlandsresor har kroppen orkat bra och enligt mig själv också knoppen.

På frågan om vad han kommer att sakna mest från riksdagen svarar Soini:

– De här människorna förstås. Tro det eller ej men jag kan ibland sakna också er journalister.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning