Sofia fick följa med chefens dag på Eira sjukhus

Under den så kallade Job Shadow-dagen fick Sofia Forsman bekanta sig med plastikkirurgen Eeva Siitaris arbete under en bröstoperation. Bild: Niklas Tallqvist

Hur ser en dag som vd ut? Då Kyrkslätteleven Sofia Forsman fick uppdraget att följa med Eira sjukhus vd Nella Ginman-Tjeder en dag på jobbet hade hon inte förväntat sig att få se en riktig bröstoperation.

– Vi har lite bråttom, snittet måste gå precis 10.15, säger Eira sjukhus vd Nella Ginman-Tjeder och lotsar Sofia Forsman genom korridoren i det anrika gamla huset ritat av Lars Sonck, ett hus fyllt av små charmiga rum och korridorer som sjukhusspöket smyger i.

Ett sjuttiotal verkställande direktörer och chefer tilldelades på tisdagen en levande skugga då 16–23-åriga unga som en del av Ung Företagsamhets Job Shadow-day fick följa med en vanlig dag på jobbet. För Sofia Forsman, som går sista året i Kyrkslätt gymnasium, blir dagen en något annorlunda upplevelse. Klockan är 9.03 och dagen på sjukhuset har precis börjat.

Det är minuttidtabell som gäller på den kirurgiska enheten. Först ska vi träffa plastikkirurgen Eeva Siitari som förbereder sig för en större bröstförminskningsoperation.

– Sofia hade önskat att få träffa både en kirurg och en akupunktör, och det har jag försökt ordna, berättar Nella Ginman-Tjeder.

Siitari har över 20 år som kirurg bakom sig och gör att allt från små plastikkirurgiska ingrepp till ögonlocksoperationer och olika slags bröstoperationer. De varierar mellan en halv till sju timmar. Dagens operation går ut på att ta bort minst ett kilo från patientens vartdera bröst.

Plastikkirurgen Eeva Siitari förbereder sig inför en större operation. – Att tala och förbereda patienten på operationen är a och o. Man ska veta vad som väntar, berättar hon vid Nella Ginman-Tjeder och Sofia Forsman. Bild: Niklas Tallqvist

– I det här fallet är det en medicinsk operation eftersom brösten är så enorma att de verkligen orsakar skada för patienten, berättar Siitari.

Hon har börjat morgonen med en stadig frukost, yoga och meditation för att orka igenom dagen, ett koncept hon hållit fast vid under åren som kirurg.

– Du måste kunna stänga av alla egna tankar och känslor och bara fokusera på patienten och situationen runt omkring. Jag är som en kapellmästare som styr operationen.

– Vill du se då vi börjar operera?

Forsmans ögon börjar lysa. En stund senare står hon nere i omklädningsrummet i källarvåningen och drar på sig vita byxor och en grönblå blus. Nu ska det opereras.

– Jag var själv med på en operation som "praktikant" förra veckan, annars har jag nog inget med det att göra, skrattar Ginman-Tjeder som tidigare jobbat inom helt andra branscher.

Senast var hon vd på fotoföretaget Ifolor.

– Jag visste väldigt lite om plastikoperationer, åderbrock och akupunktur förrän jag började som vd här.

– Intressant, funderar Sofia Forsman. Man kan alltså vara vd på ett företag ...

– ... utan att alls kunna något om branschen, fyller Nella Ginman-Tjeder i och förtydligar:

– Samma ekonomiska grundprinciper gäller i alla bolag. Man måste ha produkter och tjänster som kunderna vill ha och så måste man producera och sälja dem lönsamt.

– Som vd ansvarar jag för helheten. Jag har mycket möten, men vandrar också omkring och ser att allt fungerar och kollar hur alla mår. Man leder ett bolag med siffror, men också med känsla.

Sofia Forsman har funderat på att bli jurist, något som också Nella Ginman-Tjeder var intresserad av i början. – Jag skaffade böckerna till inträdesprovet, men det blev aldrig något. Bild: Niklas Tallqvist

Sålde glass av deg

Sofia Forsman har funderat på att bli jurist eller inredningsarkitekt. Plastikkirurg står inte på listan, men hon kan inte låta bli att fascineras då dörrarna till operationssalen öppnas. Där har Eeva Siitari ritat in streck och mönster på de nakna brösten och är redo att ta till kniven.

Operationen beräknas ta fyra timmar, och hela den tiden står Siitari med händerna ovanför patienten och jobbar.

– Det måste vara tungt, säger Forsman när vi väl är ute i korridoren igen och spänningen släppt.

Möte på ledningsgruppen. Bild: Niklas Tallqvist

Nu är det bråttom igen. Det är dags att träffa ledningsgruppen uppe på tredje våningen och Forsman ska få en inblick i Eiras verksamhet och historia.

I fjol testade hon på att leda ett företag då hon och några klasskamrater startade Doughlicious som sålde glassliknande nerfryst kexdeg.

– Det var en del av en kurs om entreprenörskap. Vi sålde glassen i skolan, utanför butiker och på marknader. Det var lärorikt att lära sig vad det innebär att ha ett företag, även om vi nu har avregistrerat det. Men vi lärde oss bland annat att marknadsföring är väldigt viktigt.

Nella Ginman-Tjeder nickar.

– Det är jätteviktigt, vi är inte alltid så bra på det i det finländska ingenjörssamhället, säger hon och ger ett annat tips:

– Det är bra att som ung skaffa sig erfarenhet av att sälja, så lär man sig argumentera och marknadsföra.

Man lär sig inte allt på skolbänken

Nella Ginman-Tjeder äter ofta lunch i personalmatsalen. Här är det egen mat och mikro som gäller, också för en vd.

– Det brukar vara ett trevligt sätt att hinna umgås med personalen och få höra vad som händer i huset, säger Ginman-Tjeder och hälsar på två läkare.

– Oftast sitter ju läkarna på sina rum och träffar patienter hela dagen så dem ser man annars inte mycket av.

I var och vartannat rum pågår större och mindre operationer. Ögonoperationer görs dagligen då yngre vill bli av med glasögonen och äldre sin starr. Ett annan vanlig åkomma, som enligt blodkärlskirurgen Mikael Railo drabbar trettio procent av befolkningen, är åderbråck. Han ska just operera en man som har problem med sitt vänstra ben.

– Nuförtiden gör man det med skum eller laser. Det tar ungefär en timme och man kan gå direkt efteråt, till skillnad från när min mamma opererades på 60-talet och blev sjukskriven i sex veckor.

– Hur länge har du studerat, undrar Forsman?

– Sju år på skolbänken. Studier ger basen för att förstå något, men själva hantverket måste du lära dig genom att träffa patienter och råka ut för knepiga fall. Så är det med de flesta jobb.

Vilken utbildning behöver en vd? undrar Forsman.

– Man kan till exempel vara ekonom eller diplomingenjör. I Finland har vi en stor produktions- och tung industri, vilket gjort att det traditionellt funnits mycket diplomingenjörer. Men det avgörande är inte vad du studerar, utan att du studerar. Sedan är allt möjligt, säger Ginman-Tjeder.

Nålar mot hjärnskada

Till sist är det dags för en träff med Lisa Ahlström som ska ge akupunktur åt Robson Lindberg, som fick en hjärnskada efter en ishockeymatch för två år sedan. Nålarna ska hjälpa till att öka hans energiproduktion som försvann helt och hållet efter skadan.

Lisa Ahlström behandlar ofta matsmältningsproblem med akupunktur. Hon har jobbat med patienten Robson Lindberg i närmare ett år och hjälpt honom återfå sin energi. Bild: Niklas Tallqvist

– Jag hade åtta hål i hjärnan och förlorade en femtedel av min hjärnkapacitet. Jag kunde inte skriva eller krypa eller springa i början. Allt har jag lärt mig på nytt, säger Lindberg och lägger sig på britsen för att slappna av.

– I nio fall av tio brukar jag somna, men det känns skönt att stänga av hjärnan. Den går på som en trafikkorsning i New Delhi hela tiden.

Även Sofia Forsman får testa på en stunds avslappning, och stänga av alla intryck från dagen. Det kan behövas, för snart skjuter adrealinet i höjden igen då vi på vägen ut kikar in genom fönstret till operationssalen där Eeva Siitari fortfarande står och plockar i de öppna brösten.

– Gör man verkligen så där? utbrister Forsman.

– Det är ju jätteintressant. Här skulle jag kunna stå hela dagen.

Föreningen Ung Företagsamhet UF erbjuder kurser som stöder företagsamhets- och konsumentfostran.

Årligen ordnas Job Shadow-dagen där unga följer en chef i affärslivet under en dag.

I år deltog 70 företagare, bland annat undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen, Elos vd Satu Huber, Utbildningsstyrelsens direktör Olli-Pekka Heinonen, VEHO:s vd Juha Ruotsalainen och Microsofts direktör för samhällsrelationer Max Mickelsson.

De unga som följer cheferna har alla deltagit i UF:s kurser i sina respektive skolor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning