Sofi Oksanen på förslag som mottagare av alternativt Nobelpris

Författaren Sofi Oksanen har nominerats som kandidat till det alternativa Nobelpriset i litteratur. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Sofi Oksanen har nominerats som kandidat till det alternativa Nobelpriset i litteratur.

Skuggnobelpriset grundades i våras efter att Svenska Akademien gick ut med beskedet att inget Nobelpris i litteratur ska delas ut i år. Bakgrunden till det häpnadsväckande beslutet är den skandalomsusade långdansen kring misstankar om sexuella trakasserier och korruption som har grasserat i Svenska Akademien det senaste året.

Bakom nomineringen av kandidater till det alternativa Nobelpriset står bibliotekarier som har gallrat fram en lista på författare. Den Nya Akademien, som består av 130 kulturpersonligheter, har nu valt 46 kandidater från denna lista, uppger Helsingin Sanomat.

Utöver Sofi Oksanen har till exempel J.K. Rowling, Margaret Atwood, Joyce Carol Oates, Arundhati Roy, Chimanda Ngozi Adichie, Neil Gaiman, Thomas Pynchon och Svenska Akademies tidigare ledamöter Kerstin Ekman och Sara Stridsberg nominerats.

Skuggnobelpriset har utsatts för hård kritik på grund av diffusa motiveringar och kriterier som ligger bakom nomineringarna.

– Jag tror inte att någon författare, som är rustad med självbevarelsedrift, går med på att ta emot priset, säger författaren och musikern Ulf Lundell till Aftonbladet.

Det alternativa Nobelpriset ska överräckas den 10 december.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning