Sofi Oksanen: Melania, du kan bli vår hjälte

Presidenthustrun. Melania Trump kunde arbeta för sexoffer, om hon ville det. Bild: EPA-EFE/Jim Lo Scalzo

I ett öppet brev till Melania Trump uppmanar författaren Sofi Oksanen USA:s presidentfru att besöka kvinnojourer och hjälpa offer för sexhandel och trafficking att träda fram och vittna om övergrepp.

"Tyvärr är du det bästa som hänt på evigheter för den östeuropeiska kvinnomarknaden", skriver Sofi Oksanen i sitt brev till Melania Trump.

I brevet konstaterar Sofi Oksanen att den östeuropeiska kvinnobilden i populärkulturen sedan Sovjetunionens fall är förknippad med prostitution, tuttar, höga klackar och ryska maffiasnubbar.

"Du är första dam i Amerikas förenta stater men varje gång du hör din egen accent på tv är kvinnan i rutan prostituerad, eller strippa eller postorderfru. Och hon får inte särskilt många repliker för vad skulle vara poängen?"

Brevet har publicerats i svenska Expressen.

Oksanen konstaterar att Melania Trump, som är född i Slovenien, har gett den tigande hustrun, hon som accepterar sin makes sexistiska kommentarer ett ansikte.

Författaren. Sofi Oksanen uppmanar USA:s första dam att inte tiga. Bild: Cata Portin

"Varje artikel om de kränkningar du fått utstå i ditt äktenskap säljer fler ungkarlsresor, lockar fler kunder till dejtningsapparna och tolktjänsterna. Det är därför din tystnad inte är din privatsak. Den påverkar oräkneliga kvinnors liv och möjligheter", skriver Oksanen.

I den globala sexindustrin är de billiga, vita östeuropeiska tjejerna i dag den mest eftertraktade varan. I länder med svaga sociala skyddsnät och utbredd korruption är förutsättningar för trafficking och sexarbete utmärkta. Ju mer ekonomisk tillväxt, desto större jämställdhet och färre kvinnor som tvingas prostituera sig.

"Men vi behöver fortfarande hjälp och vi behöver det från kvinnor som du. Var en första dam som förändrar världen som presidentfruar före dig", skriver Oksanen och uppmanar Melania Trump att grunda en stiftelse, besöka kvinnojourer, sprida medvetenhet, hjälpa människor att känna igen tecknen på trafficking och övergrepp och hjälpa offren att våga träda fram.

"Bryt din tystnad och vi kommer att välkomna dig med öppna armar. Du kan göra skillnad, Du kan bli vår hjälte."

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning