Soderberghs karikerade comeback

Bröderna Bang. Jack Quaid som Fish Bang, Brian Gleeson som Sam Bang och Daniel Craig som Joe Bang. Bild: Claudette Barius / Fingerprint Releasing | Bleecker Street

När Steven Soderbergh återvänder från pensionärstillvaron blir skämten både lättköpta och nedlåtande.

ÄVENTYR/KOMEDI

Logan Lucky

Regi: Steven Soderbergh. Manus: Rebecca Blunt. Foto: Peter Andrews. I rollerna: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough, Sebastian Stan.

När regissören Steven Soderbergh kungjorde sin pensionering 2013 var det många som tvivlade. Dels för att det inte var första gången, dels för att han redan några månader senare regisserade tv-serien The Knick. Nu fyra år senare är han även tillbaka i filmregissörsstolen med Logan Lucky, en "hillbilly heist movie", ifall en sådan genrebeskrivning är att tillgå. För manus står nykomlingen Rebecca Blunt, ett namn som inom branschen spekuleras vara ett nom de plume för Soderbergh själv.

Soderbergh har med sig sin Magic Mike-kollega Channing Tatum, här gruvarbetaren Jimmy Logan som förlorar jobbet och får veta att ex-frun (Katie Holmes) har tänkt flytta till en annan delstat med deras dotter. Rådvill bestämmer han sig för att planera ett rån. Målet är racerbanan Charlotte Motor Speedway, Jimmys före detta arbetsplats. Under tävlingsbanan finns nämligen en "pengamotorväg", ett nytt rörpostsystem som för alla kontanter till ett och samma valv.

Ocean's Six

Jimmys bror Clyde (Adam Driver) är säker på att det vilar en förbannelse över familjen. Jimmy hade en lovande fotbollskarriär framför sig men skadades och Clyde blev av med ena armen i Irakkriget. Det finns således en inbyggd förväntan om att allt inte kommer att gå som planerat. Och mycket riktigt. Omständigheterna gör att rånet måste ske under Coca-Cola 600, den längsta racertävlingen i världen, då det kryllar av människor på Charlotte Motor Speedway.

De tar hjälp av Joe Bang (en peroxidblond Daniel Craig), en kassaskåpsknäckare som dessvärre sitter i fängelset. Planen blir således att få in Clyde i samma fängelse, få ut dem båda, råna racerbanan och få tillbaka Clyde och Joe till fängelset utan att någon märker det.

Joes två korkade bröder och lillasyster Logan kompletterar ensemblen och vips har vi Ocean's Six. För detta är välkända marker för Soderbergh, mannen bakom Ocean's Eleven, Twelve och Thirteen, och det är med samma lätta hand han tar sig an logistiken. Visserligen är planen onödigt invecklad men det är tillfredsställande att se detta lågbudgetrån planeras och utföras just på grund av avsaknaden av pengar och avancerad teknologi. I stället används kackerlackor, gummibjörnar, fängelseuppror och jäkligt mycket tur.

Lantisar med dialekt

Men något känns forcerat. Kanske är det samtliga karaktärers olidligt tjocka södern-twang, eller tuggtobaken, talfelen, grisfötterna och skönhetstävlingen för barn. Jag har aldrig varit i West Virginia – måhända det faktiskt är en samlingsplats för redneckkarikatyrer – men Soderberghs karaktärer känns överdrivna på bekostnad av personlighet och skämten blir därmed både lättköpta och nedlåtande.

Tatum och Driver har ett lyckat samspel trots tunna karaktärer, medan Daniel Craig spelar för kung och fosterland och ändå känns underligt malplacerad. Värst är dock Seth MacFarlane som dyker upp i en irriterande och egentligen helt onödig roll som brittisk bilsponsor. Då skulle jag hellre ha sett mer av Sebastian Stans racerförare som försöker göra en comeback, en roll som till stor del verkar ha lämnats på klipprumsgolvet.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46