Söderberg klar för EM i Berlin – "Han är ett säkert kort i mästerskapssammanhang"

David Söderberg är klar för EM Bild: Roni Rekomaa

Efter den blytunga säsongen fick David Söderberg ett välkommet besked – han är klar för EM i Berlin.

David Söderbergs säsong har varit mardrömslik. Han har både lidit av en utdragen och ihärdig virusinfektion och av allergiproblem och tvingats skjuta upp säsongstarten gång på gång.

Då han äntligen i söndags kunde tävla för första gången lyckades han få i väg släggan i en lång båge. Den landade på 73,46 på Djurgårdens plan i Helsingfors. Resultatet var en dryg halv meter från EM-gränsen (74,00) men friidrottsförbundet valde att se på helheten och ta Söderbergs hälsoproblem i beaktande då man valde att skicka VOM-kastaren till EM i Berlin i augusti.

Söderberg klarade EM-gränsen förra säsongen då hans längsta kast bar 75,53.

– Söderberg har länge varit ett säkert kort i mästerskapssammanhang och då virusinfektionen gett med sig kommer hans form att stiga dag för dag, säger friidrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen.

Söderbergs rekord på 78,83 är från 2003. EM i Berlin blir 38-åringens 14:e mästerskapstävling.

Förutom Söderberg fick också längdhopparen Kristian Pulli en EM-biljett i handen på måndagen trots att hans årsbästa 791 är fyra centimeter från EM-gränsen (795).

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46