Söderberg klar för EM i Berlin – "Han är ett säkert kort i mästerskapssammanhang"

David Söderberg är klar för EMBild: Roni Rekomaa

Efter den blytunga säsongen fick David Söderberg ett välkommet besked – han är klar för EM i Berlin.

David Söderbergs säsong har varit mardrömslik. Han har både lidit av en utdragen och ihärdig virusinfektion och av allergiproblem och tvingats skjuta upp säsongstarten gång på gång.

Då han äntligen i söndags kunde tävla för första gången lyckades han få i väg släggan i en lång båge. Den landade på 73,46 på Djurgårdens plan i Helsingfors. Resultatet var en dryg halv meter från EM-gränsen (74,00) men friidrottsförbundet valde att se på helheten och ta Söderbergs hälsoproblem i beaktande då man valde att skicka VOM-kastaren till EM i Berlin i augusti.

Söderberg klarade EM-gränsen förra säsongen då hans längsta kast bar 75,53.

– Söderberg har länge varit ett säkert kort i mästerskapssammanhang och då virusinfektionen gett med sig kommer hans form att stiga dag för dag, säger friidrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen.

Söderbergs rekord på 78,83 är från 2003. EM i Berlin blir 38-åringens 14:e mästerskapstävling.

Förutom Söderberg fick också längdhopparen Kristian Pulli en EM-biljett i handen på måndagen trots att hans årsbästa 791 är fyra centimeter från EM-gränsen (795).

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00