Söderberg: "Inte är det lätt"

David Söderbergs säsong ser utt att bli en pannkaka på grund av ihärdiga hälsoproblem. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

David Söderberg fick en EM-biljett i sista sekunden och formen var ett stort frågetecken efter ännu en svår sommar präglad av hälsoproblem. I kvalet fick man ett svar: Söderberg är inte i form.

Då siffrorna 69,18 lystes upp på resultattavlan efter David Söderbergs första kast i släggfinalen var det säkert många som tänkte att det var ett smått försiktigt första kast som inte riktigt lyckades. Men Söderberg visste. Det kommer inte att gå vägen i kvalet.

Det andra kastet var en meter kortare och det tredje ännu en ytterligare meter kortare. 70-metersgränsen förblev orörd och Söderberg fick packa ryggsäcken och lämna Olympiastadion med hängande huvud.

– Första kastet var tekniskt ett bra kast men jag hade bara inte mera krafter i dag. Släggan bara flög inte, säger Söderberg med lågmäld röst i intervjuzonen som tystnat då den första tävlingsdagens nyss avslutats.

Söderberg avslöjar att hälsan – ännu en gång – spelade honom ett spratt. I värsta tänkbara stund. Efter tävlingen i Helsingfors där Söderberg förtjänade sin EM-biljett med ett kast på 73,46 fick Söderberg feber. En mystisk febersjuka som pinat honom hela sommaren.

– Jag har haft svåra tävlingar förr också. Jag visste före sista kastet att jag inte kommer att kasta 73 meter. Första kastet som kändes bra mätte 69 meter. Då visste jag att jag inte har en chans. Åtminstone försökte jag. Men det fanns ingen kraft i kroppen. Turbomotorn har stopp. Det grämer, säger Söderberg som kände sig febrig också under tävlingsdagen.

– Jag ides inte mäta febern.

Orolig

Hälsoproblemen påverkar givetvis träningen och tävlingarna men då orsaken fortsättningsvis är ett mysterium blir man orolig. Också Söderberg.

– Förstås är jag, säger han.

Febertermometern visar oftast mellan 37-38 grader.

– Inte är det så mycket men jag har haft det så många gånger redan att jag inte vet vad det är. Vi får se vad läkarna hittar.

Det har spekulerats att det skulle handla om borrelios men tills vidare har ingen diagnos gjorts. Bara den att sjukdomen effektivt förstört hans sommar.

– Det har varit så att jag haft fyra-fem träningar och det känts att formen stiger och så blir jag sjuk igen. Men säsongen är inte över ännu. Vi får se om jag kan delta i Sverigekampen. Efter det blir det åtminstone en månads semester. Sedan tänker jag på framtiden, säger Söderberg som på lördag fyller 39 år.

Inte heller Henri Liipola, truppens andra släggherre, lyckades ta sig till final. Liipola var 20:a med ett kast på 71,34. Det krävdes ett resultat på 73,19 för att ta sig till finalen. En final där bland annat 42-åriga Ivan Tjichan, världsmästare och dopningsbuse, medverkar.

– I det fallet har jag ju år kvar på karriären, säger Söderberg med ett litet leende.

Den första tävingsdagen var ingen blåvit höjdare. Det får också Söderberg veta i intervjuzonen.

– Hur gick det i längdhopp? I kulstötningen? Liipola då?

Han skakar på huvudet.

– Nej sablar. Inte är det lätt.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning