Söderberg: ”Ett kvitto på att jag gjort något riktigt bra”

Bild: Laura Johansson / Lvngroom Oy

Bragdmedaljen 2015 tilldelades under lördagskvällens idrottsgala i Helsingfors till släggkastaren David Söderberg.

– Känns bra att få en riktig guldmedalj! Medaljen kommer att få en fin plats hemma hos mig i Vörå, säger den trefaldiga finländska mästaren David Söderberg som representerar IF Vörå-Oravais-Maxmo.

36-åriga Söderberg tror att det är hans långa karriär som vägde mest i juryns vågskål. De andra som nominerats till Finlands Svenska idrotts bragdmedalj var poledansaren Oona Kivelä och fotbollsspelaren Tim Sparv.

– Det känns hedrande och fint att de valde med. Det är ett kvitto på att jag gjort någonting riktigt bra, inte bara i fjol, säger Söderberg.

Säsongen 2015 var full av frågetecken för Söderberg. Han opererades i början av maj, och det var länge oklart ifall han alls skulle kunna tävla under året. Trots motgångarna avslutade han säsongen med en sjätteplats i VM. I december rankades han också som 10:a i världen.

– Enligt slutresultatet var det min bästa säsong någonsin, men … Om jag inte hade haft operationen och en dålig inledning på sommaren så är jag ganska säker på att slutresultatet hade varit ännu bättre, säger Söderberg.

– Folk säger att jag är hård mot mig själv, men jag tycker att en idrottare aldrig ska vara helt nöjd med sig om man inte lyckas till hundra procent med både träning och tävling under säsongen. 2015 var riktigt jobbig både psykiskt och fysiskt, fortsätter han.

Bragdmedaljvinnaren har därför höga förväntningar inför den kommande säsongen.

– Jag vet att jag har resurser att prestera betydligt bättre om jag får en hel träningssäsong bakom mig. Jag hoppas det här året blir mitt år igen. De två senaste åren har varit fina, men nu vill jag gärna få hem något som väger mer än ett diplom.

Priser på idrottsgalan

• Bragdmedaljen: David Söderberg, slägga

• Ungdomspriset: Viivi Lehikoinen, 400 meter häck. På delad andra plats kom Amy Nymalm (orientering) och Fanny Teijonsalo (simning).

• Årets tränare: Christoph Treier, mental tränare

• Årets förening: IFK Mariehamn

• Sportpressens Edvin Wide-pris: Camilla Richardsson, 3000 meter hinder

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning