Söderberg avslutar karriären

David Söderberg tävlade i tre OS, fyra VM och sju EM. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Släggkastaren David Söderberg har beslutat att lägga av.

Det var ett tungt beslut som mognade under hösten och vintern. David Söderbergs långa friidrottskarriär är över.

– Det var en lång process. Beslutet föddes inte under en viss dag. Jag hade lust att fortsätta, men då jag märkte att det är mer rehabilitering än träning, försvann motivationen. Jag körde ett par träningspass åt gången innan någonting gick sönder, säger Söderberg.

– Jag prövade ännu i december att träna i värmen på Kanarieöarna, men konstaterade att jag har nått den åldern att det är dags att ge rum för de yngre.

Vöråbon Söderberg deltog i fjorton stora seniormästerskap, EM, VM och OS. Som bäst var han sexa i VM 2015 och var också bland de åtta bästa i OS 2016, EM 2014 och EM 2016. Hans PB är 78,83. Det är tredje bäst genom tiderna i Finland. Han vann 15 FM-medaljer, inklusive fyra guld.

– De största enskilda minnena är OS och VM i Peking, där jag klarade årsbästa efter en svår säsong. Men det var såklart att alltid fint att tävla i landslagsdräkten.

Söderberg tävlade inte under den senaste säsongen. Han drogs med en ryggskada.

Under de senaste åren har han fungerat som tränare vid idrottsgymnasiet i Vörå. Han har också bland annat hjälpt hinderlöparen Camilla Richardsson med styrketräningen. En karriär som tränare är något som intresserar honom i fortsättningen.

– Jag har fått en ganska bred erfarenhet av idrott och vägen till att bli toppidrottare. Det skulle vara fint att kunna del med sig.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning