Söderberg är tenoren som fått kärlekens Nobelpris

Han är operasångaren som sjunger ­klassiska roller men som lika ­gärna deltar i dansprogram på tv. Och han vägrar ­sluta ta ­ställning, även om det innebär ett liv med ­skyddad identitet. Som belöning har ­Rickard Söderberg valts till årets homo i Sverige. – ­Det är för arbetet för alla människors rätt att vara den de är eller älska vem de vill.

STOCKHOLM Också ett litet bakverk kan få politisk innebörd – när tenoren Rickard Söderberg lägger sin hand över det. Sveriges nationaldagsbakelse gör han om från "väldigt vit och väldigt inställsam" till att representera landet som det enligt honom ser ut i dag.

Så här:

– Jag har gjort en ny där man i stället har mandel och choklad, hasselnötsbotten, pistasch från Mellanöstern och rosenvatten. Jag har lagt i kaffe och kakao. Det är saker som alla var superskeptiska till när de kom till Sverige för hundratals år sedan, men nu har vi omfamnat dem och älskar dem. Jag har också mängder av blomblad på för att vi har en mångfald som är otroligt vacker om vi vågar se den så.

Det är sådan han är, Söderberg, och det oberoende av om han står på scenen eller är med på tv, om han skriver krönikor eller Twittrar, eller som här utnyttjar sitt intresse för bakning (han har vunnit Hela kändis-Sverige bakar).

– Jag har så oerhört väl förspänt. Jag är frisk, jag är uppvuxen i ett land där jag har alla friheter. Jag har ett språk, jag har ett jobb, jag har alla saker som väldigt många inte har. Och med det kommer ett oerhört ansvar att använda det här som ligger för mig till att tala för dem som inte har det.

Men hans frispråkighet och livssyn innebär också ett offer. Han lever under skyddad identitet och får ta emot en hel del skit, bokstavligt talat. Ändå existerar inte alternativet att ta lite mindre ställning – i hbtq-frågor, mot rasism, för allas lika värde.

Dåtid till samtid. Det finns operahus som ska vara bevarande, menar Rickard Söderberg, men han efterlyser också nytänkande. Utmaningen ligger i att skala ner ibland 300 år gamla operor till kärnan som i sig ofta är tidlös: kärlek, ilska, avundsjuka, lycka. Bild: Ari Luostarinen

Fast det finns en gräns, den kommer emot om hans föräldrar eller man påverkas. Annars har han aktivt övat upp mentala strategier för att inte bry sig om medvetna missförstånd och hat.

– Jag kan bara tvätta ren brevlådan från hundbajset och låta det rinna av mig.

Piano, opera, tv

Rickard Söderberg skulle bli pianist. Han hade gått i musikskola och förberedande folkhögskola, men bara efter bara några månader på Musikhögskolan insåg han att det ändå inte var hans grej. Han ville komma närmare publiken, uppträda tillsammans med andra, nå fram.

Yrke: Operasångare.

Ålder: 41 år.

Bor i: Malmö.

Familj: Mannen Anders och gerbilen Steve.

Aktuell med: Vald av tidningen QX till årets homo i Sverige. Leder programmet Operahuset på Sveriges radio. Spelar Danilo i Glada änkan i Ystad i sommar och ­regisserar Syster Angelica i Visby. Vigselförrättare på Operan tillsammans med den högsta politikern i Stockholm, Karin Wanngård, under Prideveckan i slutet av månaden. Opera- och konsertturnéer i höst.

Favoritsysselsättning på fritiden: Det blir inte många sammanhängande lediga dagar så jag får njuta av att ha ett arbete som är omväxlande. Men vi bygger mycket lego (också på var sitt håll med hjälp av Skype).

Viktigast i sommar: Hitta tid för kära vänner och en bra vattenfast mascara.

Han gick in på operan i Göteborg och bad en av sångarna lära upp honom. Med den kunskapen kom han in på Operahögskolan och i tio års tid åkte han runt på operascener för att sjunga Mozart och Wagner.

Men en dag var det inte så roligt längre. Han var trött på ensamma timmar på hotell och på att ständigt gå in i nya produktioner med främmande människor. Han ringde sin agent och bad honom avboka allt.

Ambitionen var inte längre Metropolitan eller La Scala, Hannover eller Toronto utan "möjlighet att tala lika mycket som att sjunga, göra roliga saker, leka".

Rickard Söderberg fortsätter göra operaroller och hålla konserter, men har också varit med i tv-produktioner som Luciamorgon och Let's dance så sent som i våras. På radio leder han ett program om opera.

Någon kunde tycka att de stora operahusen är det finaste man kan nå, medan tv-produktioner som Körslaget inte är det?

– Jag har full respekt för det. Det är väldigt få i operavärlden som gör det jag gör. Och så finns det en massa människor som tycker att jag "breder ut mig på 'television'". Det får de göra.

I danstävlingen klarade han sig för övrigt längre än vad han någonsin trott, för egentligen gick han med bara för att lära sig stegen till den enkla vals som behövs i de åtta sista takterna av Glada änkan. Men det hela kulminerade i att han och danspartnern Maria Zimmerman rörde domarna och halva Sverige till tårar med en dans som var tillägnad Söderbergs make. Känslan blev viktigare än stegen.

– Den handlade om att all kärlek är bra kärlek, säger han.

Kom ut. Visst gillar du killar, frågade mamman Rickard Söderberg när han var femton år. Svaret var ja. I dag kallar han sig Gaytenor, debatterar hbtq-frågor och har som tack fått utmärkelsen årets homo. Bild: Ari Luostarinen

Söderberg ser ingen konflikt mellan de olika rollerna han har tagit, utan tycker snarast att den finaste komplimang han kan få är när någon ser honom som tröskelsänkare eller dörröppnare som lockar nytt folk in i operans värld.

Däremot säger han att en del operahus nog tycker att han är lite krånglig eftersom han kanske publicerar en debattartikel som stjäl uppmärksamhet samma dag som det är premiär.

"Odrägligt stolt"

Att han blev en så aktiv debattör tror Rickard Söderberg att beror på hans position i familjen – han är sladdbarn – och mamman som gav honom stor frihet.

Hon uppmuntrade honom när han ville bli vegetarian och hjälpte honom färga håret med karamellfärg när klasskamrater pikat honom för att inte våga. Det var också hon som fick honom att komma ut. Han var då femton år.

– Jag satt hemma och övade på flygeln och hon frågade att visst Rickard är det så att du gillar killar.

Han svarade ja och hon sade "fint, och nu är det mat".

Det var självklart och okomplicerat.

På QX-galan i februari blev Söderberg vald till årets homo i Sverige och den utmärkelsen kallar han, medveten om att det låter lite klysch­igt, "Nobelpriset i kärlek".

Han ser det som en bekräftelse för sitt arbete för att alla ska få leva som de vill och älska vem och hur de vill, som han säger.

– Det är klart att det är mycket fåfänga i det men för en gångs skull tillät jag mig att känna mig odrägligt stolt.

Carmen? Rickard Söderberg fortsätter kämpa för sin dröm på operans område. Han vill sjunga Carmens roll för "den sitter som smör för min röst". Men det ska inte vara ett jippo eller "hemma i lagården", utan på riktigt. Hittills har han ändå inte lyckats, röstfacken är rigida inom genren Bild: Ari Luostarinen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning