Societetslejonet som blev Putinkritiker

Bild: MAXIM SHIPENKOV

Hon har 5,2 miljoner följare på Instagram och anses tillhöra Rysslands mest inflytelserika kvinnor. Hennes far var Putins högste chef och välgörare på 1990-talet. Nu ställer Ksenija Sobtjak upp i ryska presidentvalet.

Ksenija Sobtjak väcker känslor. De flesta av mina ryska vänner antingen hatar eller älskar henne.

Hon har gått från att vara societetslejon och programledare för reality shower till politisk aktivist och journalist för oberoende ryska medier. Hon stod på scen och höll tal i demonstrationer mot valfusket 2011 och 2012 och hon har offentligt stött Aleksej Navalnyj, Rysslands mest kända och profilerade oppositionsledare.

Men i det ryska samhällets ögon är hon framför allt dotter till Anatolij Sobtjak, den första demokratiskt valda borgmästaren i Sankt Petersburg efter Sovjetunionens fall. Sobtjak var Putins chef och välgörare, en av de personer som Putin alltid har varit obrottsligt lojal med. När Anatolij Sobtjak flydde Ryssland på grund av korruptionsanklagelser år 1997 var det Putin som hjälpte honom att i hemlighet ta sig över gränsen.

Som vuxen har Ksenija Sobtjak offentligt kritiserat Putin och hans regim. Det ledde till att hon förlorade flera lukrativa jobb som programledare. År 2012 gjorde polisen en husundersökning i hennes bostad och beslagtog över en miljon euro i kontanter.

I dag är Sobtjak 35 år gammal, har ett eget debattprogram på oberoende Dozjd och är en av Rysslands mest profilerade personer på sociala medier. Samtidigt som hon konsekvent har kritiserat Putinregimen och alltså även har fått lida för det är hon en del av den etablerade ryska eliten, i motsats till exempelvis Navalnyj som bygger hela sin image på att han är en outsider.

Rykten om att förhandlingar mellan Sobtjak och Kreml pågår om att hon skulle ställa upp i presidentvalet har cirkulerat ända sedan början av september. I går bekräftade Sobtjak själv dessa rykten i en artikel i den oberoende affärstidningen Vedomosti.

- Vad spelar det för roll vad makthavarna vill? Det viktiga är vad vi själva vill. Jag vill stoppa röveriet och införa politik, skriver Sobtjak.

Ksenija Sobtjak är med andra ord mycket medveten om att hon kommer att anklagas för att ha ingått ett avtal med Kreml. Hon har även sagt att om Aleksej Navalnyj tillåts ställa upp i valet drar hon tillbaka sin kandidatur. Navalynj är i motsats till henne förhindrad på grund av en några år gammal dom för förskingring - som Europarådet har ogiltigförklarat.

Putin själv har fortfarande inte meddelat om han ställer upp i valet. Sobtjaks kandidatur kommenterar han så här:

- Alla som möter de lagliga kriterierna har rätt att ställa upp i presidentvalet. Jag har stor respekt för hennes far, men huruvida hon ska lyckas eller inte beror på hennes valkampanj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning