Socialdemokratisk framtid skuggas av dalande opinionssiffror – "Vi kommer att leverera välfärd"

Statsministrarna Antti Rinne (SDP) och Stefan Löfven (S) diskuterade bland annat klimatförändringen på SDP:s framtidsforum i Helsingfors. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

SDP:s framtidsforum lägger upp riktlinjer för partiets politik. Sveriges socialdemokratiska statsminister Stefan Löfven deltog som gäst. Det sviktande väljarstödet oroar inte Löfven.– Vi måste fortsätta leverera, sade Löfven och nämnde klimatpolitiken som exempel.

Klimataktivisten Greta Thunberg var ett givet samtalsämne i diskussionen mellan statsministrarna Antti Rinne (SDP) och Stefan Löfven (S) på Socialdemokratiska partiets framtidsforum i Helsingfors på lördagen. Vad tror ni är orsaken till att speciellt äldre män är så avoga till henne, frågade diskussionsledaren Maria Romantschuk, programdirektör för Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland.

– Jag tror att vi äldre män kan tycka att unga människor som Greta Thunberg är lite av ett hot mot oss när de tar upp den här frågan. Det är en reaktion mot den här känslan, men jag accepterar den inte. Det är en dum reaktion, säger Rinne.

Löfven ville inte spekulera i orsaker, men konstaterade att andelen människor som tar klimatförändringen på allvar tack och lov ökar. Han säger att han har ett standardsvar till människor som tvekar på klimatförändringen.

– Till dem som säger att det här inte händer brukar jag säga, se barnen i ögonen och säg till dem att jag vet bättre än den samlade vetenskapen, säger han.

Han både är och är inte orolig för klimatångesten som lätt följer på ett kraftigt engagemang för klimatfrågor.

– Ja och nej. Nej för att vi måste få upp medvetenheten, ja om det orsakar panik och handlingsförlamning. Därför är det så viktigt för socialdemokratin att vi gör det här tillsammans. Människor måste känna att ingen är utlämnad.

Han tror inte att klimatförändringen kommer att betyda slutet för det sätt som vi lever i dag, bara att det blir annorlunda.

– Jag tror till exempel att vi kommer att åka bil i framtiden, eller vad det nu är för fordon vi har. Vi vill inte begränsa människors frihet, men vi måste bli smartare.

Enligt honom jobbar Sverige för att skapa ekonomiska incitament som gör det lättare för människor att fatta ekologiska konsumtionsbeslut, till exempel köpa en klimatvänligare bil.

– Vi vill göra det lätt för dig att göra rätt. Det är så man får i gång det här, säger Löfven.

– Annat är det för populisterna. I kampen mot klimatförändringarna är populisternas väg en katastrof, säger Rinne.

Sjunkande siffror

SDP:s framtidsforum ordnas nu för andra gången. I forumet, som pågår hela helgen, deltar 450 partimedlemmar i 30 arbetsgrupper. Arbetsgrupperna diskuterar SDP:s framtidspolitik inom till exempel klimatet, utbildningen, vården, sysselsättningen, socialskyddet och rättsstaten.

Framtidsarbetet skuggas ändå av de dalande gallupsiffrorna för socialdemokraterna i både Sverige och Finland.

I Demoskops senaste mätning sjönk det svenska Socialdemokraterna till 23,1 procent, vilket är en rekordlåg siffra för ett parti som ännu i riksdagsvalet 2014 presterade över 30 procent.

En liknande trend har gått att skönja i Finland, där SDP i den senaste partimätningen för Yle sjönk till 15,6 procent. Ännu i valet 2007 fick partiet rejält över 20 procent.

Samtidigt har både Sverigedemokraterna och Sannfinländarna stigit till rekordhöga nivåer.

Varken Löfven eller Rinne är ändå speciellt oroade över siffrorna.

– Det finns en mätning som gäller och det är valdagen. Vi har nu sett till att skapa ordning och reda i en svår parlamentarisk situation och vi har ett bra program, säger Löfven och fortsätter:

– Vi kommer att leverera välfärd, se till att pensionärernas ekonomi förbättras, att välfärden får mera resurser. Vi ska bygga mer bostäder, satsa på skolan och sjukvården och så vidare. Det är bara att fortsätta leverera.

Han erkänner att han gärna hade velat se bättre siffror, men det är ingenting han går omkring och oroar sig för. Mätningar kommer och mätningar går.

– Jag kopierar det här svaret, säger Rinne.

SDP-medlemmarna Marina Lampinen och Jemi Heinilä tror att det finns en beställning för socialdemokratin även i framtiden. Bild: Henri Forss/SPT

Framtidstro finns

De dalande gallupsiffrorna oroar inte heller SDP:s yngre krafter.

– Det viktigaste är hurdan politik vi gör. Det här är inte ett femårsprojekt utan ett femtioårsprojekt och därför tänker jag inte på enskilda gallupar. Jag tycker att det framtidsarbete som vi har gjort går i rätt riktning, säger Marina Lampinen.

Hennes partikamrat Jemi Heinilä tycker inte att det är överraskande att partiet har sjunkit i mätningarna.

– Det att SDP är statsministerparti inverkar, men vi bör minnas att den här nedgången syns bara i den senaste gallupen. Jag skulle inte dra några långt gående slutsatser utifrån det, säger han.

Båda två är överens om att vägen framåt är bra och konsekvent politiskt arbete.

– Jag tror att väljarna uppskattar det, säger Lampinen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning