Socialdemokraterna vinner terräng

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och SDP:s ordförande Antti Rinne i riksdagen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

SDP har knappat in på Samlingspartiet visar ny opinionsmätning.

Enligt en mätning som tidningen Iltalehti och nyhetssajten Uusi Suomi låtit göra har SDP nu ett väljarstöd på 20,1 procent, medan Samlingspartiet har 20,8 procent.

I riksdagsvalet 2015 fick Samlingspartiet 18,2 procent medan Socialdemokraterna fick 16,5 procent av rösterna. Yles undersökning i början av december gav Samlingspartiet ett väljarstöd på 22,3 procent och SDP 19,7 procent.

SDP:s ordförande Antti Rinne säger till Iltalehti att resultatet pekar på att väljarna börjar inse att vårdreformen och ojämlikheten i samhället utgör stora problem som SDP har lösningar på.

Centern får i undersökningen ett väljarstöd på 16,2, medan partiet i senaste riksdagsval blev störst med 21,1 procent av rösterna.

Det största tappet gör Sannfinländarna som i riksdagsvalet fick 17,7 procent av rösterna, medan väljarstödet enligt undersökningen ligger nu vid 7,8. En orsak till Sannfinländarnas resultat är partiets splittring förra sommaren då hela 19 riksdagsledamöter, av vilka fem är ministrar, lämnade partiet. Blå framtid, som grundades efter splittringen och togs in i partiregistret i november, har i den nya undersökningen ett stöd på 1,8 procent.

Undersökningen gjordes av Tietoykkönen mellan den 8 och 18 december. 1 146 personer intervjuades för mätningen, som har en felmarginal på 2,4 procentenheter åt båda hållen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39