"Socialdemokraterna tvingas bedriva Centerpartiets politik"

Alliansen är inte död. Det kan däremot Socialdemokraterna mycket väl snart vara, säger svenska Centerpartiets andre man.

På onsdag ska riksdagen i Sverige rösta om huruvida Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven blir landets statsminister.

Detta om Liberalerna på söndag följer Centerpartiets exempel och godkänner den överenskommelse man förhandlat fram med Socialdemokraterna som villkor för att man ska stödja valet av Löfven, och därmed få ihop en ny regering i Sverige.

Anders W Jonsson, riksdagsledamot och förste vice ordförande för svenska Centerpartiet, säger till SPT på lördagen att han hoppas Liberalerna säger ja.

– Redan i december hade vi en omröstning om Löfven, men den gången med en mycket sämre överenskommelse. Och redan då sade Liberalerna att de var beredda att släppa fram Löfven.

Regeringsbildningen i Sverige har låtit vänta på sig sedan riksdagsvalet i september, och de besvärliga förhandlingarna har redan tre gånger följts av misslyckanden i valet av statsministern.

Men på lördagen kom man ett stort steg närmare en lösning då Centerpartiet godkände en överenskommelse om att stödja en Socialdemokratisk budget, under förutsättning att Löfven uppfyller ett antal krav.

Överenskommelsen kan komma att sätta Löfven i en besvärlig sitts, säger Jonsson.

– Blir Löfven vald på onsdag kommer han att tvingas bedriva en politik som dikterats av Centerpartiet.

Ett val mellan pest eller kolera

Jonsson säger att det i slutändan bara fanns två alternativ för hur regeringen skulle kunna bildas. Det ena alternativet - det som nu förs fram - handlar om att Centerpartiet och Liberalerna ställer sig bakom en regering med Socialdemokraterna vid rodret. Centerpartiet kommer inte att gå med i regeringen, utan stannar i opposition, men stödjer Socialdemokraterna - så länge Löfven följer avtalet.

– Gör han inte det drar vi oss inte för att trycka på nej-knappen, säger Jonsson.

Det andra alternativet för en regering hade varit en modell där Moderaterna och Kristdemokraterna regerar. Men för att en sådan regering ska fungera skulle de två partierna ha blivit beroende av Sverigedemokraterna. Och det vill inte Centerpartiet veta av. Sverigedemokraterna står så långt borta från Centerpartiet som man bara kan komma, säger Jonsson.

– Det var ett val mellan pest eller kolera. Vi valde koleran, för mot den kan man vaccinera sig.

Och vaccinet, säger Jonsson, är avtalet som på många punkter är en beskrivning av centerpartistisk politik.

– Centerpartiet är den stora vinnaren. Vi fick igenom stora delar av vår viktiga liberala reformagenda.

Jonsson säger att Socialdemokraterna genom avtalet försätter sig i en besvärlig position. Eftersom man nu förbinder sig till en politik mer eller mindre dikterad av Centerpartiet och Liberalerna, kommer man i förlängningen att förlora väljare till Vänsterpartiet.

– Få man sia så tror jag att Vänsterpartiet kommer att gå starkt framåt i följande riksdagsval som hålls 2022, på bekostnad av Socialdemokraterna.

Den svenska riksdagen har länge präglats av uppdelningen i ett vänsterblock och i ett högerblock. Högersamarbetet, som gått under beteckningen Alliansen kom under lördagen att dödförklaras av många bedömare. Men Jonsson säger att Alliansen överlever, bara svallvågorna efter lördagens överenskommelse lägger sig. Han säger att de övriga borgerliga partierna nog snart ser fördelarna med överenskommelsen.

Anders W Jonsson deltog på lördagen i SFP:s partikryssning för att berätta om hur Centerpartiets lyckades nå sin stora framgång i riksdagsvalet 2018.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39