Storm på sociala medier efter Sannfinländska ungas könskampanj

Sebastian Tynkkynen, ordförande för Finsk ungdom. Bild: Jussi Nukari

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom har hamnat i blåsväder efter att förbundet lanserat en kampanj som deklarerar att det bara finns två kön.

Finsk ungdom vill uppmana finländare till "könsrevolution" och motsätter sig "feminismens strävan att ifrågasätta kön".

Ungdomar blir förbryllade av att man ifrågasätter könen, anser förbundet. "Samhället är inte i balans när det utifrån ser ut att kvinnor och män är intresserade av samma saker, utan när de känner att de kan göra det de vill", står det i förbundets pressmeddelande. Samtidigt konstaterar ungdomspolitikerna att "alla stolt ska kunna vara den de är".

Enligt förbundets vice ordförande Tiina Palovuori är klassificeringen i två olika kön tydlig och definieras utifrån människans gener.

– Vi får endera en Y- eller en X-kromosom av fadern och en X-kromosom av modern. De här XY- eller XX-byggklossarna kan ingen människa förneka eller ändra på, även om man opererar sitt yttre med hjälp av plastikkirurgi, säger Palovuori i uttalandet.

Kritiska reaktioner

Förbundets utspel har fått många att reagera.

Joonas Kinnunen, ordförande för Setas ungdomskommitté, skriver i Setas blogg att i synnerhet en ungdomsorganisation borde vara medveten om mångfalden bland unga och om den utsatthet som en del unga upplever.

– Det är ansvarslöst att förbise transpersoners existens genom antaganden eller populism, skriver Kinnunen.

– Kön ligger inte entydigt i våra genitalier, våra gener eller våra kromosomer. Varför har Tiina Palovuori inte satt sig in i den diskussion som förs om könsmångfald, ens på ett rudimentärt plan? Varför skriver förbundet nedsättande om plastikkirurgi, när man lätt kan hitta information om könskorrigeringsprocessen? Varför återgår man medvetet till kromosomer, när olika kromosomvariationer är möjliga? Låter man medvetet bli att nämna interkönade?

På sociala medier har många kritiska röster höjts. Seta skriver på Twitter att könsmångfald är ett faktum och att rätten att uttrycka sin könsidentitet på sitt eget sätt tillhör alla.

Väestöliitto och föreningen Curlys tidning Hurma skriver att kön bestäms utifrån människans egen upplevelse och att det sällan är antingen eller.

Musikern Paula Vesala skriver att ett binärt könstänk är lika med våld och att Sannfinländska unga inte definierar någon persons könsidentitet.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki konstaterar att "om man går med i varje provokation är provokatören nöjd" och frågar om kampanjens skärmmössor (en med ordet "poika" och en med "tyttö") ryms på en melon eller ett äpple.

Också skådespelaren Antti Holma kritiserar den uppmärksamhet som förbundet fått: "Dagens goda idé: att alla igen ger en massa utrymme och uppmärksamhet till skogsbors tankar".

Riksdagsledamot Nasima Razmyar (SDP) skriver att man inte ska tvinga folk i trånga fack och att det finns fler än två kön.

THL:s center för jämställdhetsinformation Minna påminner om att Finlands jämställdhetslag förbjuder diskriminering på grund av könsidentitet och förpliktar bland annat skolor att förebygga diskriminering.

De övriga politiska ungdomsorganisationerna reagerade också. Socialdemokraternas ungdomsorganisation Demarinuoret kallar kampanjen "öppet diskriminerande och sårande" och skriver att den "underskattar forskningsrön".

Vänsterunga kallade utspelet för en halmgubbe och Kristdemokraternas ungdomsförbund skriver att största delen upplever att de är flickor eller pojkar, men inte alla.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning