Sociala medier blev terrorists fall

Den indonesiska polisen gör husrannsakan. Bild: M URIP

Hade den misstänkte inte bytt profilbild på sociala medier hade hans planer på en raketattack mot Singapore kanske aldrig upptäckts.Nu har han och fem medhjälpare gripits misstänkta för planerna.

Han bytte sin profilbild på meddelandeappen Line till en med texten "Indonesiskt stöd och solidaritet för IS" och en IS-flagga. Tillsammans med övrig kommunikation via sociala medier kunde myndigheterna komma terrorplanen på spåren och i fredags grep de sex misstänkta på den indonesiska ön Batam.

– Batammännen verkar ha radikaliserats via sociala medier, mer specifikt via Facebook, säger polistalespersonen Boy Rafli Amar.

Männen hade också kontakt med Bahrum Naim, som lämnade Indonesien förra året för att strida vid frontlinjen för IS. Naim, som uppmuntrar människor i hemlandet att ta upp kampen för jihad, misstänks ha gett både medel och instruktioner kring hur de sex misstänkta skulle utföra attacken. Planerna ska ha diskuteras på Facebook, vilket polisen fick nys om. Vid gripandet hade polisen haft dem under uppsikt i omkring fem månader.

Planen var att avlossa en eller flera raketer från Batam, som bara ligger en och en halv mil söder om Singapore, mot populära området Marina Bay i Singapore.

Vänner och boende i närheten av männen är förfärade över planerna.

– Vi är chockade över att en helt vanlig person som han kan misstänkas vara inblandad i radikalisering, säger grannen Rubiyate.

Det är dock oklart hur långt gångna planerna var. Vid husrannsakan hos männen hittades bara en del vapen och delar för att tillverka en bomb.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning