Snusvarning i engelsk fotboll

Snusvarning. Sunderlands tränare Lee Johnson larmar om att snus blivit ett problem i engelsk fotboll. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Snus har blivit ett problem i engelsk fotboll. Det hävdar i alla fall Lee Johnson, tränare i forna storklubben Sunderland. "Det är så beroendeframkallande att det tar över deras tankar. Det blir farligt", säger han till talksport radio.

Innehav och användande av snus är tillåtet i Storbritannien, men precis som i EU – bortsett från Sverige – är försäljning förbjudet.

Enligt Lee Johnson har nu användandet blivit så utbrett att det blivit ett problem.

– Jag ser hur många spelare som använder det – det handlar förmodligen om en tredjedel eller till och med hälften av spelarna i omklädningsrummet. Jag tror inte de är medvetna om hur negativt snus är, säger Johnson vars Sunderland ligger tvåa i League One, den engelska tredjedivisionen.

Han har tränat Sunderland sedan 2020 och säger att han under sin egna spelarkarriär sett den negativa effekten av snus som enligt honom påverkar både prestation och spelarnas mentala hälsa.

– Jag har haft spelare som är så beroende att när de ligger på sjukhus för något annat så ber de doktorer och sköterskor att ge dem snus. Annars säger de att de kliver upp ur sängen och fixar det själva, även om de just opererat knäet.

Tidigare har Leicesters stjärna Jamie Vardy gått ut med att han använder snus. Enligt honom har en del spelare snus under läppen när de spelar matcher.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning