Snöpligt slut för Räikkönens kval – "inte särskilt bra"

På grund av en miss av Ferrari tvingades Kimi Räikkönen följa de avgörande minuterna från depån. Bild: Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Kimi Räikkönen inledde kvalet bäst i Belgien – men tvingades nöja sig med sjätte plats efter en miss av Ferrari.

Spa

Kimi Räikkönen var snabbast i första kvalet – före Mercedes Valtteri Bottas – men i det tredje och sista började det regna. Räikkönen kom in, men hann aldrig ut igen när det började torka upp. Så till sist blev det bara en sjätte plats på gridden.

- I slutet hade jag inte mer bensin för att köra ytterligare ett varv, förklarar Räikkönen.

– Jag vet inte vad som hände igen. Det fanns tid, men vi borde ha stannat direkt då vi bytte däck och gjort saker och ting i lugn och ro, säger han till C More.

Hamilton historisk

Under tiden som Räikkönen följde kvalet förbättrade rivalerna sina varvtider och till slut var Räikkönen sexa. Inte ett så bra utgångsläge på en av finländarens favoritbanor.

-Inte särskilt bra men loppet är en helt annan sak.

Mercedes Lewis Hamilton var till slut snabbast. Också ett nytt rekord. Engelsmannen är nu den ende som har fem pole position på den klassiska banan. Ferraris Sebastian Vettel fick andra snabbaste tiden.

Bottas slapp nytt straff

Valtteri Bottas fick 10:e snabbaste tiden men det spelade inte så stor roll för på grund av ett motorbyte skulle han ändå starta sist. Den finländska föraren hade dock tur.

I den tredje träningen var belgaren Stoffel Vandoorne på väg att köra om Bottas men blev utträngd på gräset efter den snabba Eau Rouge kurvan. En mycket farlig situation som dock slutade lyckligt.

De tre domarna, en av dem är Mika Salo, ansåg att det var potentiellt farligt. Men efter ett förhör nöjde man sig med en varning för det helt klart att Bottas inte hade gjort det med avsikt eller att han varit hänsynslös.

Force India skrällde

Tidskvalets riktiga knall stod Esteban Ocon och Sergio Perez för med tredje respektive fjärde plats. Bägge kör för Force India som gått genom en svår tid. Teamet sattes under en konkursförvaltning för några veckor sedan och blev för ett par dagar sedan sålt till en grupp affärsmän med Lawrence Stroll, pappa till Lance som kör för Williams, i spetsen.

In i det sista har det varit stora diskussioner. Den sista men mycket viktiga detaljen handlade om motorerna och växelådorna.

Skulle det nya teamet få börja från början och alltså ha tre motorer för resten av säsongen, som man i teorin skulle kunna göra, eller skulle man bara fortsätta där Force India hade slutat. Fia bestämde innan sista träningen att man skulle fortsätta där det gamla teamet hade slutat när det gäller motorer och växellådor.

SPA-FRANCORCHAMP, Belgien

Formel 1

Tidskval

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, 1.58,179, 2) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari, 1.58,905, 3) Esteban Ocon, Frankrike, Force India, 2.01,851, 4) Sergio Perez, Mexiko, Force India, 2.01,894, 5) Romain Grosjean, Frankrike, Haas, 2.02,122, 6) Kimi Räikkönen, Finland, Ferrari, 2.02,671, 7) Max Verstappen, Nederländerna, Red Bull, 2.02,769, 8) Daniel Ricciardo, Australien, Red Bull, 2.02,939, 9) Kevin Magnussen, Danmark, Haas, 2.04,933, 10) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes.

(TT)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning