Snopet misslyckande för Trump, men comeback är möjlig.

Journalister fick igår besöka en testanläggning i Nordkorea som högtidligt sprängdes. Bild: Lehtikuva / AFP / NEWS1

"Om kompisen inte svarar i telefonen är det svårt att be honom ut på gården för att leka."

Här är en gyllene chans till omåttlig skadeglädje. Den oerfarna, naiva och ibland olovligt arroganta presidenten fick sig en lektion i utrikespolitikens och diplomatins olidliga svårighet. Och visst förtjänar Donald Trump ris, men faktum är att han är USA:s president och vad man än tycker om honom, finns det inget annat alternativ än att önska honom framgång i relationerna med Nordkorea.

När han på torsdag morgon, i ett aningen barnsligt klingande brev som han dikterat själv, blåste av förberedelserna för toppmötet som var planerat att hållas den tolfte juni i Singapore, gjorde han antagligen det enda rätta beslutet. Bara några minuter efter att brevet offentliggjorts, satte sig utrikesminister Mike Pompeo inför utrikesutskottet i senaten och förklarade att man inte på ett tag fått kontakt med sina förhandlingsparter i Nordkorea. Om kompisen inte svarar i telefonen är det svårt att be honom ut på gården för att leka.

Det planerade toppmötet var förvisso förhastat och resultatet av ett impulsivt beteende från en framgångslysten president. Men dialogen som under de senaste månaderna förts mellan Nord- och Sydkorea och USA var trots allt hoppingivande. Världen är en bättre plats när fiender samtalar med varandra. Freden är närmare när ovänner håller varandra i handen. Detta är vad vi såg denna vår, men nu har toppmötet ställts in av Trump och den krigiska retoriken åter tagits i bruk.

I sitt brev till Kim Jong-un skröt Trump med USA:s massiva kärnvapenarsenal, som han i ett illa dolt hot, hoppades att inte skulle behöva tas i bruk. Nordkorea sa i sin tur att man är redo för en kärnvapenkonfrontation om dialogen misslyckas. I en bisats passade man också på att kalla vice president Mike Pence "en politisk tönt".

Men bakslaget till trots kanske det fortfarande finns en väg framåt. Trump lämnade definitivt dörren öppen för fortsatta förhandlingar och på fredag morgon i Nordkorea publicerades ett uttalande från landets utrikesministerium som sa att man fortfarande är berett att sitta ner för samtal.

Den stora frågan är om Trump tar lärdom av det första misslyckandet. Experter varnade mangrant för länge sedan att man inte kan gå in i ett toppmöte utan att på allvar förhandla om spelreglerna. Om man ska avrusta måste man först komma överens om hur en avrustning definieras. Det är samtal som inte avklaras på några veckor.

Nu är det skäl att ta ett steg tillbaka, omgruppera och försöka återupprätta kontakten för att sedan inleda det osynliga och oglamorösa arbetet med arbetsgrupper som förhandlar om detaljerna. Ett toppmöte kan vänta. Det är det enda sättet att gå framåt, och samtidigt ger det en tydligare fingervisning om hur uppriktig Kim är med sina löften. Pressen på Kina måste också fortsätta eftersom landet har en central roll i de ekonomiska sanktionerna mot Pyongyang.

Trump behöver också inse att USA måste ha en röst och ett budskap. Om Trump, som det rapporterats, har övervägt att belöna Nordkorea stegvis för löften det uppfyller, kan man inte låta den säkerhetspolitiska rådgivaren John Bolton, som är illa omtyckt i Pyongyang, gasta om den så kallade Libyen-modellen. I den tvingades Gaddafi skrota hela sitt kärnprogram innan man lättade på sanktionerna. Några år senare dödades han av rebeller. Nordkorea kommer aldrig att gå med på att bara ge ifrån sig sina vapen utan klarare garantier om gentjänster.

Den här dansen kräver en koreografi som är långsammare än vad Trump föredrar. Huruvida han inser och accepterar det kan avgöra graden av framgång i den närmaste framtiden.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning