Snöoväder hotar skidetappen

Therese Johaug är i ledningen i sammandraget i Ski Tour. Bild: Anders Wiklund/Lehtikuva

Det är fortfarande frågetecken kring Ski Tours långa etapp mellan Storlien och Meråker.Väderprognosen varslar om hårda vindar och snöfall.

– Vi följer planen, säger tävlingschefen Tor Arne Hetland till TT.

På onsdagen är det strålande solsken och vindstilla i västra Jämtland. En perfekt dag för skidåkning på kalfjället.

– Det är fantastiskt uppe på fjället. I dag hade det varit väldigt enkelt att ta beslutet, säger Hetland.

Problemet är att väderprognosen säger att det ska blåsa kraftigt (styv kuling) och snöa när världscupåkarna ska ge sig iväg för torsdagens 38 kilometer långa lopp.

– Vi följer planen men självklart ska vi upp på fjället och kolla så att det är försvarbart att låta åkarna köra över fjället, säger Hetland.

– Om vi ska göra några ändringar så gör vi dem tidigt i morgon bitti.

Det finns en alternativ lösning om sträckan över fjället måste ställas in. Det är att åkarna bussas till Meråker, i Norge, för att köra en 10- respektive 15-kilometersbana.

Norskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen är beredd:

– Vi får vänta tills i morgon helt enkelt. Det är bara att ställa in sig på två olika scenarier, det borde vi klara. Jag tror att det blir jobbigare för dem som har hand om logistiken, säger hon till TT.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning