Snön satte fart på skidfolket

Trotsar kylan. Kati Hakala åker skidor varje år medan Sampo Salovesi – trots sitt trovärdiga skidåkarskägg – inte stått på skidor på de senaste tre åren. Bild: Leif Weckström

Skidspåren fylls nu av ivriga åkare och skidutrustning går åt som smör. Det fina vintervädret och ny skidteknologi har fått finländarna att damma av sina skidor och pjäxor.

Sportlovssäsongen är i gång och rejält med snö har fallit även i södra Finland. Det har satt fart på handeln av sportutrustning, speciellt på försäljningen av längdåkningsskidor, meddelar föreningen för sport- och fritidshandlarna. Försäljningen av längdåkningsskidor har ökat med 40 procent i februari i år jämfört med februari för ett år sedan. Hela säsongens skidförsäljning ligger hittills 15 procent högre än i fjol.

Ny skidteknologi gör det lättare än någonsin att ta sig en skidtur, också för stadsbor som känner att fritiden inte vill räcka till.

– De senaste åren har skin-skidor, som behöver vallas bara lite, gjort skidåkning med klassisk stil till en modegren. De är lätta att använda jämfört med traditionella längdåkningsskidor, något som många konsumenter uppskattar, säger Hanna Heikkilä, vd för sport- och fritidshandlarnas förening.

En lurvig botten ger skin-skidorna fäste i stället för skidvalla. Men helt vallningsfria – i motsats till reklamen kan lova – är de ändå inte, påminner Matti Rutanen från nationella skidföreningen Suomen Latu.

– Också "vallningsfria" skin-skidor behöver oftast glidvallning. Det är greppvallningen man inte behöver tänka på. Men visst ser man mycket av olika typer av nya lättanvända skidor i skidspåren numera. Det har nog definitiv gjort grenen attraktivare och ökat på antalet människor som hobbyskidar, säger Rutanen, som jobbar vid skiduthyrnings- och servicestugan i Svedängen.

Lättvallat. Matti Rutonen visar upp så kallade skin-skidor som får fäste i spåret tack vare ett lurvigt stycke på skidans botten. Han tror att lättanvända och -underhållna skidor gjort skidsporter mer lockande. Bild: Leif Weckström

Också de finländska skidåkarnas framgångar i internationella tävlingar och de pågående olympiska spelen har sporrat finländarna till att plocka fram skidorna.

– En del av kunderna i sportaffärerna vill prova på "Heikkinens skidor", för att testa om de skulle glida bättre, säger Hanna Heikkilä, med hänvisning till proffsskidåkaren Matti Heikkinen.

– Den huvudsakliga orsaken till det ökade intresset för skidsporter är ändå den goda vintern, som enligt prognoserna kommer att fortsätta ännu i flera veckor, säger Heikkilä.

Skidboom på gång?

I spåren i Svedängen är det full rulle redan på förmiddagen. Då HBL anländer till skidspåren är Anita Mauno, en erfaren skidåkare, i färd med att dra på sig pjäxorna.

– För min del pågår ingen skidboom – jag har skidat hela mitt liv. Det har varit en livslång boom för mig, säger hon.

Hon bedömer ändå att mängden åkare i huvudstadsregionens skidspår ökat redan i några år.

Beprövad. På sjuttiotalet samlade Anita Mauno på sig närmare 400 skidkilometer per vinter. Hon tror att det fantastiska vintervädret är den viktigaste orsaken till att så många dammat av sina skidor just i år. Bild: Leif Weckström

Det tror också Kati Hakala och Sampo Salovesi. Hakala skidar varje vinter och föredrar klassisk stil medan Salovesi inte stått på sina skate-skidor de senaste tre åren.

– Att jag är här nu visar väl att skidåkning är rätt så populärt den här vintern, säger Salovesi med ett skratt.

Vid Suomen Latus uthyrningsstuga går dörren stup i kvarten. Ett veckoslut var det kö ända ut på gården, då hyrpjäxorna tog slut och ivriga skidåkare väntade på att pjäxorna skulle returneras.

– Klirret i vår kassa talar sitt tydliga språk om hur mycket mer skidande kunder vi har i år jämfört med i fjol, säger Matti Rutanen.

Uppåt också för nya grenar

Enligt Heikkilä är konsumenter beredda att prova ny sportutrustning som kommer ut på marknaden. Dessutom tror hon att alla sorter av fritidssysselsättningar blivit allt mer populära på sistone– det gäller både nya, mer marginella grenar och etablerade grenar som skidåkning.

Slalom-, telemark- och långfärdsskridskoåkning samt gång med snöskor nämner hon som andra populära vintergrenar.

Nya och växande vintersportsgrenar innefattar bland annat så kallad fatbiking, det vill säga snöcykling. Enligt Heikkilä är det tyvärr rätt så svårt att få tag på hyrbara snöcyklar i södra Finland – men på skidorterna i mellersta Finland och i Lappland finns goda möjligheter att utöva grenen. På vissa idrottsinstitut i södra Finland kan man också hyra snöcyklar, säger Heikkilä.

En nykomling bland vintergrenarna är också freeride-åkning med en tudelad snowboard, en så kallad splitboard. Brädan kan delas i två delar som liknar skidor då åkaren ska ta sig uppför ett fjäll men kan kopplas ihop till en vanlig snowboard då det är dags att åka ned.

– Min önskan är att så många finländare som möjligt testar de mångsidiga vinteridrottsmöjligheterna vi har, säger Heikkilä.

Läs också: Skidvallor har hälsorisker och kan skada miljön

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning