Snön kommer tillbaka – minusgrader också i söder

Pommern i Mariehamn är stängd den 2 maj på grund av snöoväder. Snön på däck gör det mycket halt och osäkert för besökare, skriver Ålands Sjöfartsmuseum på sin Facebooksida. Bild: Ålands Sjöfartsmuseum

Regn och snö drar in över Finland i kväll och i morgon. På Åland har det snöat rejält i dag.

Förstamajfirarna fick sitt perfekta picknickväder, och i Åbo slogs veckans värmerekord med 22,8 grader. Men nu kommer vintern tillbaka.

– Under dagen faller det mycket regn i nästan hela landet och mot kvällen blir nederbörden till snö på flera håll. Det gäller särskilt Kajanaland och östra Finland men det kan falla snö också i söder, säger Heikki Sinisalo, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Förändringen i väderförhållandena är så betydande att det för en gångs skull är befogat att tala om en "ny vinter", tycker Sinisalo.

– Temperaturerna som är på väg är märkbart lägre än genomsnittet för maj, och förra veckan var det ovanligt varmt för maj månad. När temperaturerna kastar så här mycket på båda sidorna om genomsnittet känns det verkligen som att vintern kommer tillbaka, säger han.

Under de kommande dagarna kan det falla upp till 30 centimeter snö i östra Finland. I kväll och i natt väntas minusgrader också i södra Finland. På dagarna hålls temperaturerna på plussidan i södra Finland.

På Åland har det under torsdagen kommit så mycket snö att museifartyget Pommern, som öppnade i går, hållit stängt eftersom "snön på däck gör det mycket halt och osäkert för besökare."

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning