Snökaos i Seefeld – VM i fara?

Heli Heiskanen deltar i helgens långlopp i Seefeld. Bild: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Snökaoset ställer till det i Seefeld, som står värd för skid-VM.

Det råder ingen snöbrist på VM-orten Seefeld – tvärtom. Det har snöat flera meter med snö under de senaste dagarna i Tyskland och Österrike, vilket förorsakat trafikkaos och laviner som till och med krävt dödsoffer.

– Stadens gatunderhåll jobbar dag och natt men ändå drunknar gatorna och de parkerade bilarna i snö, säger Heli Heiskanen till kestävyysurheilu.fi.

Hon är i Seefeld för att förbereda sig för långloppsserien Visma Ski Classics första deltävling Kaiser Maximilian Lauf. På grund av snökaoset har arrangörerna tvingats flytta och förkorta rutten. Det går inte att garantera deltagarnas säkerhet annars. Rutten har förkortats från 60 km till 40 km. Banprofilen är dock tung, samma uppförsbackar har inkluderats i den kortare rutten. Sammanlagt blir det 850-900 meter stigning.

Mera snö

Tågtrafiken har delvis stått stilla och vägen mellan Garmisch-Partenkirchen i södra Tyskland och Seefeld har varit avstängd. Den enda vägen från flygplatsen i tyska München till Seefeld går via Innsbruck längre västerut.

Tyska Garmisch-Partenkirchen utlyste katastroftillstånd på fredagen, enligt Augsburger Allgemeine. I Österrike finns det enligt Salzburger Nachrichten flera orter som är totalt isolerade av snön och skidturister varnas för att bege sig ut i terrängen.

I Innsbruck har myndigheterna utfärdat varningar till cirka 280 invånare att lavinfaran kan hota deras hus. Mera snö väntas i helgen och snökaoset förväntas bli värre i början av veckan.

Seefeld står värd för skid-VM i februari-mars. Tävlingarna kör i gång 19 februari.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39