Snökaos drar in över USA:s östkust – se bilderna

Steve Kent passerar Times Square på Manhattan i New York på längdskidor. Bild: John Minchillo/TT-AP

En vinterstorm har dragit in över USA och i jättestaden New York City talar prognoserna om ett av de tyngsta snöfallen som skådats. Snösmockan slår mot en stor del av östkusten och har sänkt flygresor, skolverksamhet och vaccinationer.

Stormvarningar har utfärdats från delstaten Maine i norr till Virginia i söder. Upp till sextio centimeter snö har förutspåtts falla på kort tid på sina håll, vilket det inte finns en stor vana för.

Fler än 1 600 flygresor till eller från städer på östkusten har ställts in.

En kvinna försöker skydda ansiktet mot snö i Jersey City, New Jersey. Bild: Seth Wenig/TT-AP

"Gräshoppor nästa"

I metropolen New York råder ett särskilt krisläge där invånare stoppas från onödiga resor, barn förpassas till fjärrundervisning och sjukvårdssystemet fick stryka scheman som lagts för att ge vaccinsprutor mot coronaviruset.

Restauranger som redan drabbats hårt av pandemin får bomma igen helt då borgmästare Bill de Blasio beslutat att förbjuda New York-borna att äta ute.

– I den här takten blir det gräshoppor nästa gång, säger han i ett tv-framträdande, med en anspelning om att stadsborna får uthärda omständigheter av bibliska proportioner.

Människor som försöker sopa undan snö på Manhattan. Bild: John Minchillo/TT-AP

Pendel- och fjärrtåg kring staden ställs in helt för en tid.

– Detta är en farlig, livshotande situation, säger delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

Strax efter lunch lokal tid på måndagen hade omkring 35 centimeter snö lagt sig över stadens stora park Central Park. Om det faller så mycket som vädertjänsterna förutspår – över en halvmeter – så är det det åttonde tyngsta snöfall som uppmätts i New York City sedan 1869.

Biden stannar hemma

Lite längre söderut längs med kusten, i huvudstaden Washington DC, har president Joe Biden ställt in ett besök hos utrikesministeriet med hänvisning till vädret. Tiotusentals skolbarn skulle få återvända till skolan på riktigt på måndagen, för första gången på nästan ett år, men de fick vänta.

Ett fordon i ett Amish-samhälle i Pennsylvania tar sig fram på vägarna utan vinterdäck. Bild: Jim Gerberich/TT-AP

Särskilda krislägen har utfärdats också i delstaterna New Jersey och Connecticut, samt i storstaden Philadelphia. I Boston har en stor vaccinationsklinik som upprättats i en sporthall fått hållas stängd.

Samma oväder har under förra veckan täckt bergsområden i Kalifornien och Mellanvästern, men det tycks av prognoserna att döma föra med sig klart mest snö till östkusten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning