Snöfall och hård vind grötar till trafiken – svåra förhållanden både till havs och på land

Sjölivet är tufft på vintern säger Kalle Haapala som rodde över sundet från Stora Räntan. Bild: Niklas Tallqvist

Om det är svårt för tåg och bussar att ta sig fram i snöyran så är det också motigt på sjön. En liten roddbåt stretar på i vinden utanför Stora Räntan.

Vid årorna sitter Kalle Haapala, artesan och smyckedesigner, som försöker komma till fasta landet för han har märkt att det börjar blåsa upp. Kallt är det och fingrarna är frusna men ro måste han.

När han äntligen når bryggan trevar han med båtshaken i vattnet efter kättingen som han fäster båten med. Han är en av konstnärerna som har arbetsrum på Stora Räntan. På förmiddagen vid tiotiden då han rodde ut såg vädret bra ut.

– Jag var den enda där ute i dag. På grund av vädret vill ingen ta sig över sundet. Det är ganska tufft, säger Haapala.

Han hade gärna stannat där ute i sitt arbetsrum för han kände sig motiverad.

– Nu får jag ägna mig åt att göra skisser hemma resten av dagen, säger han.

Vid Tokoistranden där Hagnäs båtklubb har båtar vid bryggorna är hamnkapten Olavi Turunen bekymrad. Ett flertal båtar, både större och mindre, sitter fastfrusna i isen.

– Det är besvärligt. Båtklubben har medlemmar som håller båten i sjön in i det sista för de vill ut och fiska eller jaga fågel. Sen fryser båtarna fast. När båtarna sjunker under vattenytan är ägaren som bortblåst, för det blir så dyrt att bärga båten, säger Turunen.

Han tänker ha elen påkopplad veckan ut så att klubbens medlemmar kan ladda ackumulatorer ifall de tänker köra bort sina båtar. Men de frusna vattenslangarna städar han undan. Utetoaletten borde också bort för det har hänt att den faller i sjön vid hård vind. Då rinner innehållet ut.

– Man kunde tro att folk skulle bry sig lite mer om båtarna, men jag har sett många dyra båtar säljas på auktion för struntsummor. Det förekommer förstås att ägaren ligger på sjukhus eller dör. Vi hade en båtägare som dog och hans fru visste inte ens att mannen hade båt, säger Turunen.

Hamnkapten Olavi Turunen är oroligt för båtarna som frusit fast vid Tokoistranden. Bild: Niklas Tallqvist

Många har också glädje av snön. I Svedängen har skidåkarna redan gett sig ut i skidspåret och skidar cirka fem kilometer.

– Jag åkte just en trekilometers länk. Spåret har plogats upp av skidåkarna, säger Unto Elo när han kommer bärande på sina skidor. Det finns termometrar på flera byggnader i Svedängen. De visar minus fem eller minus sex grader beroende på åt vilket håll man vänder blicken. Snökanonerna är också på plats men de är inte igång.

Meteorologiska institutet har varnat för yrsnö och snöhinder i vägtrafiken i södra Finland. Det ska blåsa upp till 17 meter i sekunden på Finska viken.

Skidåkare Unto Elo har just varit på en tre kilometers länk i Svedängen. Bild: Niklas Tallqvist

På morgonen var det långa köer på infartslederna till Helsingfors och rusningstrafiken var som värst mellan sju och nio. I Helsingfors höll nästan bara spårvagnarna tidtabellen.

Tågtrafiken från Åbo till Helsingfors hade förseningar från 20 minuter upp till en och en halv timme. I Karis ersattes tåget till Hangö med busstransporter och flera närtåg i Helsingfors var inställda eller körde med 20 minuters intervaller. Metrotrafiken hade störningar på grund av ett tekniskt fel.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning