Hård vind och mera snö – varning för trafikkaos, försenade flyg och elavbrott

Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Mer snö utlovas under lördagskvällen och väglaget är dåligt. Snöyra kan leda till försenade flyg och hård vind kan orsaka elavbrott.

På lördag kväll sveper ett nytt lågtryck över Finland och det snöar i största delen av landet. Det är minusgrader i hela landet, men på kvällen blir det lite varmare.

– På kvällen kan det snöa upptill 15 centimeter i söder och i resten av landet omkring 10 centimeter, säger Sini Tenhunen, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

20 centimeter snö

På söndag morgon snöar det i mellersta Finland och det blir uppehållsväder i söder. I söder är det kring noll grader, på dagen möjligen plusgrader. I resten av landet är det fortsättningsvis några minusgrader.

Ett nytt lågtryck närmar sig Finland under natten mellan söndag och måndag. Det är fortfarande oklart hur lågtrycket rör sig, men det kommer antagligen att leda till mycket snö i östra delarna, upptill 20 centimeter.

– I början av nästa vecka när lågtrycken svept över Finland blir det kallare igen i hela landet. I varje fall för stunden, säger Tenhunen.

Fara i trafiken

På lördag är väglaget dåligt och på söndag varnas för väldigt dåligt väglag i största delen av landet. Det är fortfarande halt på vägarna, speciellt på grund av det snöblandade regnet.

– Det dåliga väglaget beror ändå inte på halka utan främst på snön och yrvädret som försämrar sikten. Vinden ställer också till det då snöhögar bildas på vägarna.

Den ostliga vinden blir kraftig på lördag. På dagen kan det blåsa 11 meter per sekund i vindbyarna i söder. På kvällen blir vinden kraftigare, framför allt på öppna områden i södra, mellersta och västra Finland.

Elavbrott och försenade flyg

Den häftiga snöyran kan också leda till förseningar i flygtrafiken vid Helsingfors–Vanda flygplats på söndag, meddelar Finavia. De uppmanar flygresenärer att förbereda sig på förseningar och följa med läget på flygbolagets egna webbplatser.

Elbolaget Elenia varnas för strömavbrott på söndag. De förutspår strömavbrott i Birkaland, Mellersta Finland och i Päijänne-Tavastland på söndag och måndag. Avbrotten kan pågå i flera timmar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning