Snävare Yle-utbud reducerar tillgången till kvalitetsjournalistik

Lagändringen leder (i bästa fall) till att vi mer och mer nöjer oss med den blandning som Google dammsugit från tidningshusen.

Anu Koivunen träffar huvudet på spiken i sin I dag-kolumn (HBL 4.2) till lagpropositionen som skulle begränsa Yles möjlighet att producera "textbaserat" innehåll. Som hon säger är det absurt att begränsa ett format i den digitala världen. Man kan lätt producera text av tal, och knappast någon text i dag görs utan bilder, grafik och videoklipp. Samma tema tog Nils Torvalds upp i en insändare (HBL Debatt 29.12) och i sitt svar gömde sig dåvarande chefredaktören Susanna Landor bakom EU-kommissionens linje som tydligen säger att textbaserat innehåll inte är huvudsaklig rundradioverksamhet.

KSF Media har använt ledarplats i bland annat Östnyland för att stöda Medieförbundets kampanj, och Tom Simola på Åbo Underrättelser/Förlags Ab Sydvästkusten har kommenterat – bakom en betalmur som jag inte har tillgång till. För mig förbättrar det inte tilltron till journalistiken – en egen ko i diket så att säga. Läget är intressant då också Sannfinländarna i flera repriser har önskat begränsa Yles budget och därmed utbud.

Många av Medieförbundets medlemsbolag ger ut gratistidningar som levererar snabba lokala nyheter, men saknar långsiktig bevakning. En grundpelare i demokratin är en självständig undersökande journalistik som är oberoende av operativ regeringsmakt och invasiva kommersiella intressen. Vi har sett hur det går när Rupert Murdochs imperium med Fox News i spetsen låter konspirationsteoretiker framträda för att hålla tittarsiffrorna uppe. (För tillfället har Fox News ett åtal på 2,7 miljarder dollar på nacken från Smartmatic, som levererar röstningsteknologi). Vem vet, kanske KSF Media säljer sina produkter till den gode Rupert någon gång i framtiden.

En begränsning av Yles utbud kommer att reducera vår tillgång till kvalitetsjournalistik och diskriminera grupper som inte kan prenumerera på KSF Medias och andra kommersiella aktörers kanaler. Redan nu är det knepigt om man i Svenskfinland vill hålla sig ajour med nyheter från de orter där man bor, är uppvuxen, har studerat och har släkt, vänner och bekanta. Yle har klara regionala sidor och bra innehåll. Sök till exempel "Pargas" på Yle och sedan på HBL.fi och jämför.

I propositionen har regeringen sagt "regeringens mål är att behandlingen av ärendet ska hållas på en inofficiell nivå och att rundradiolagen ska ändras på det sätt som kommissionen förutsätter", det vill säga Timo Harakka & co tar skeden i vacker hand och vi har ingen inblick i processen. Yttrandefriheten och utbudet begränsas utan att vi vet vad som förhandlats.

Lagändringen leder (i bästa fall) till att vi mer och mer nöjer oss med den blandning som Google dammsugit från tidningshusen. Testa det också. Gå in på Google, sök först på "Pargas" och sedan på "Pellinge" under fliken "nyheter". "Pargas" ger rubriker från ÅU, HBL och Yle och "Pellinge" rubriker från Yle som väl i framtiden försvinner.

Några nya prenumeranter tror jag inte dagstidningarna kommer att se när Medieförbundet och dess jurister får som de vill, och reklamintäkterna fortsätter att hamna hos Google och Facebook.

Pontus Mattsson, Borgå

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning