Snart toppväxling på Kebnekaise

Den rekordvarma sommaren får Sveriges högsta topp att tappa förstaplatsen. Under veckan kommer Kebnekaises sydtopp för första gången sedan mätningarna infördes år 1880 att smälta till en lägre nivå än nordtoppen.

Under tisdagen konstaterade forskare vid Stockholms universitet att sydtoppen, som består av glaciär, nu bara är 20 centimeter högre än nordtoppen, som i sin tur består av berg. Enligt prognosen smälter sydtoppen omkring 14 centimeter per dygn vilket innebär att ett tronbyte kommer att bli verklighet när som helst inom snar framtid.

– Varje sommar smälter glaciären och sedan byggs den upp igen under vintern. Men att sydtoppen hamnar på en lägre nivå än nordtoppen har inte hänt sedan vi började mäta bergshöjderna, säger Carl Lundberg som är bergsguide på Tarfala forskningsstation.

Bild: Johan Hallnäs/TT

Uppseendeväckande

Även chefen för Tarfala forskningsstation, Gunhild Ninis Rosqvist, anser att sommarens resultat är uppseendeväckande. I ett pressmeddelande påpekar hon att sydtoppen väntas vara lägre än nordtoppen redan under onsdagen (1.8).

– Jag har aldrig sett så mycket nedsmält snö på sydtoppen som den här sommaren, säger Ninis Rosqvist i pressmeddelandet.

I september för fem år sedan var sydtoppen 2,2 meter högre än nordtoppens 2 096,8 meter över havet. Tisdagens mätning visade en höjd på 2097 meter, vilket är en och en halv meter lägre än sydtoppens höjd i slutet av augusti i fjol.

Stor julismältning

Men att sydtoppen minskar är inget nytt. De senaste 20 åren har glaciären tappat i snitt en meter per år. Sommarens höga temperaturer har gjort att toppen har smält hela fyra meter, bara den senaste månaden.

– Jag är egentligen inte rätt person att spekulera i det här men personligen ser jag det som ett tecken på en klimatförändring, säger Lundberg.

Mätningarna av Kebnekaise utförs med en så kallad differentiell GPS med 2 cm noggrannhet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03