Snart startar HBL:s paddlingsäventyr: I Topelius spår från Pihtipudas till Lovisa

Frans Villanen och Oscar Byman ger sig av på paddlingsäventyr på måndagen. – Det sägs att paddling är tyngst för benen, men jag förstår inte riktigt ... säger Villanen. – Vi har troligen fel teknik, skrattar Byman. Bild: Cata Portin

Frans Villanen och Oscar Byman står i startgroparna inför sitt livs äventyr, de ska paddla i Zacharias Topelius spår från Pihtipudas till Lovisa och lovsjunga Päijännes sjöar. Som HBL:s läsare får du följa med deras äventyr, medgångar och motgångar under färden.

HBL:s paddlingsbesättning Frans Villanen och Oscar Byman ger sig på måndag av på en 500 kilometer lång paddlingstur. Under 20 dagar ska de paddla igenom Finlands insjöar från Pihtipudas ner till Finska viken. Med en optimistisk förväntan förebereder de sig för kommande medgångar och motgångar. De går igenom sin packning, provpaddlar kajakerna och berättar om sina funderingar kring äventyret.

I Topelius spår

Då Byman på måfå började läsa Zacharias Topelius Boken om Vårt land och stötte på kapitlet om seglingsäventyret i Päijännes sjöar föddes den egna äventyrslystnaden. Ett telefonsamtal till Frans Villanen och så var planerna i gång. I brist på segelbåt bestämde de sig för att bege sig på samma rutt men med andra färdmedel: kajaker.

– Jag har ofta en massa dumma idéer. Ibland träffar de mitt i prick, säger Oscar Byman samtidigt som han stuvar ner ett hopfällbart tält i kajaken.

Frans Villanens spontana sida gjorde att han genast nappade på idén. Tillsammans har de planerat äventyret under vårens lopp, införskaffat det som behövs och gett äventyret ett passande namn: Topeliusexpeditionen.

Förutom god vänskap, en ivrig attityd och en exalterad optimism kräver Topeliusexpeditionen också en hel del utrustning.

– Oscars packning skulle kunna fylla en hel husvagn, säger Villanen.

På den 500 kilometer långa rutten finns det mycket strömmar och forsar. De har packat med hjul som de kan leda kajaken på ifall det inte går att paddla. Bild: Cata Portin

Spritköket blir Villanens och Bymans nya bästa vän. Ifall de vill lyxa till det kanske de äter vid en hamnrestaurang. Bild: Cata Portin

Både fram och bak på kajaken finns förvaringsutrymmen. Där ska det rymmas allt från tält till kartor till spritkök. Tonfiskburkar och makaroner har de också packat med. Byman funderar om han ska packa med en finskjorta.

– Tänk nu om man råkar stöta på några danspaviljonger på vägen och måste göra sig fin för att dansa lite tango, säger han med en glimt i ögat.

Villanen skakar på huvudet, suckar och säger att det är det onödigaste han hört.

– Bästa vänner kommer väl aldrig riktigt överens, säger han skämtsamt.

Pauser i paddlandet

Förutom möjliga spontana danser har de några inplanerade stopp på vägen. De siktar på att med jämna mellanrum sova på campingområden så att de kan köpa mat och fylla vattenflaskorna. Utöver det har de stämt träff med bekanta längs rutten.

– Ifall någon annan också vill ha besök av humoristiska paddlare är det bara att säga till. Vi bjuder på tonfisk och dåliga skämt, säger Byman lovande.

– Om vårt sällskap är önskvärt är en annan fråga, säger Villanen.

Dessutom har de hört rykten om att det finns allmänna bastur i området, vilka de definitivt tänker besöka under färden.

Inhemsk turism

Frans Villanen och Oscar Byman har planerat äventyret under vårens fysiska distansering. Med Axxell Brusabys kajaker och en kort privat kurs i paddling har de det som krävs för att ge sig av: en vilja att lära sig, den rätta utrustningen och ett glatt humör. Det de mest ser framemot är att äventyret blir något helt nytt för dem båda. En ny och stimulerande omgivning och oförutsägbara utmaningar är också något som inspirerar dem.

Dessutom vill de lyfta fram hur man inte nödvändigtvis behöver flyga till Bali för att turista och uppleva något nytt.

Byman är ruttplanerare och kartläsare. Villanen sköter dokumentationen av äventyret. Bild: Cata Portin

"Våghalsigt ansvarsfulla"

De skulle själva inte kalla sig för proffspaddlare.

– Men att vi båda är våghalsigt ansvarfulla borde väl räcka, funderar Villanen.

Det längsta de paddlat på en gång är drygt 20 kilometer. Under kommande 20 dagar ska de paddla kring 25 kilometer per dag. En utmaning – men entusiasmen och det goda humöret finns. Då Villanen och Byman sätter kajakerna i vattnet talar de om hur de lärt sig att välta rätt.

– Inte är vi tillräckligt skickliga för att välta professionellt med kajaken, medger Byman.

Villanen skrattar och berättar att de i alla fall sett videon av hur man ska göra. Samtidigt påpekar de att de är mera rädda för att den bärbara datorn eller annan teknik skulle falla i vattnet än att de själva blir våta.

Deras lättsamma attityd bidrar till att nervositeten ligger på lägsta nivå. Deras mammor har gått med på att skjutsa dem till Muurasjärvi inför starten.

– Det är nog mamma som sköter den nervösa sidan, säger Villanen.

Den 500 kilometerlånga rutten är planerad så gott det går. – Någon dag är vi kanske trötta och paddlar 5 kilometer, för att sedan nästa dag paddla 70, säger Villanen. Det återstår att se. Bild: Cata Portin

En osäker rutt, bergsäker förväntan

Största delen av rutten består av olika paddlingsrutter som är kombinerade. Vissa ställen är mera osäkra än andra.

– Det blir intressant att se om vi verkligen lyckas paddla igenom den 70 meter långa tunneln i Kimolakanalen, säger Villanen.

De har packat med hjul som man kan leda kajaken på ifall de bemöter krångliga ställen under rutten.

Byman och Villanen har känt varandra sedan barnsben. De närmaste 20 dagarna ska de vara tillsammans varje sekund.

– Det kommer nog att gå bra. Vi har haft mycket övning i att stå ut med varandra, skrattar Frans Villanen.

De sista vattendunkarna lyckas de ännu sätta in i kajakernas lagringsutrymme. Det verkar som Bymans finskjorta får bli på land och att tango dansas i flytväst.

Paddlarnas samarbetspartner: Axxell Brusaby, 100 syytä matkailla Suomessa, Stadium Finland.

24 år gammal.

Studerar specialpedagogik och masskommunikation vid Åbo Akademi i Vasa.

Ser mest framemot med expeditionen: Upplevelsen som helhet och att träffa andra paddlare och intressanta individer på färden.

Är mest oroad för: Att kantra med kajaken så att lagringsutrymmets lock går upp och att all teknik faller i sjön.

24 år

Studerar företagsledning och organisation vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Ser mest framemot med expeditionen: Att få uppleva naturen i centrala Insjöfinland och träffa folk på vägen.

Är mest oroad för: Att det blir tekniskt krångel med kommande artiklar så att kära HBL läsare skulle missa någon uppdatering från expeditionen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning