Snart slipper skidåkarna möta hundrastare i skidspåret i norra Centralparken

I en pressbild visar Helsingfors stad hur de nya skidspåren skulle gå bredvid de nuvarande friluftslederna i området. Bild: Pressfoto/WSP

Helsingfors stad planerar flytta två skidspår bort från friluftslederna i norra Centralparken. Det här skulle öppna upp området vintertid också för fotgängare.

Centralparken i Helsingfors kan få två nya skidspår. Det ena skidspåret planeras parallellt längs Kungseksvägen nära Vanda å medan det andra spåret skulle dras upp norr om Svedängens friluftsstuga. De båda skidspåren blir ungefär 600 meter var.

– Orsaken till de nya skidspåren är egentligen att vi vill öppna upp området för motion året om. Det har inte tidigare varit helt möjligt, säger Petri Angelvuo som är chef för Helsingfors friluftstjänster.

I nuläget är det nämligen så att skidspåren på området gått på själva vägen, som vintertid varit avstängd för andra än skidåkarna. Det här har ändå lett till att hurtiga skidåkare fått dela på skidspåret tillsammans med andra som inte åker skidor, fastän det inte borde vara så.

– Vi har haft problem med personer som går på skidspåren. De är till exempel vana att rasta hundarna längs vägen på sommaren, och på vintern vill de gå samma rutt med hunden, säger Angelvuo.

– Men vi hoppas att det här blir en lösning på det problemet.

Helsingfors stad hoppas nu få feedback på de nya skidspårsplanerna. Den som vill kan kommentera de nya spåren på stadens "Säg din åsikt"-sajt fram till mitten av februari. Enligt staden är de nya skidspåren planerade så att så få träd som möjligt måste fällas. Under planeringen har man också beaktat att trädfällningen inte ska påverka flygekorrar negativt.

– Ifall allt går enligt planerna kommer de nya skidspåren att öppna nästa vinter, säger Angelvuo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning